Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Preminuo Bata Živojinović
Velikan srpskog i jugoslovenskog filma Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22.45 u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu.
23. maj 2016.

Preminuo Bata Živojinović

Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je mega popularnost doživeo u Kini. Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda.

 
Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu. Potom je pohađao srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu. Posle završetka srednje škole upisao je pozorišnu akademiju u Beogradu.
 
U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao nekoliko godina i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje.
 
Na filmu, kojem se potpuno posvetio, debitovao je 1955. u "Pesmi sa Kumbare" Radoša Novakovića.
 
Po Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića "Vlak bez voznog reda".
 
Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija.
 
 
Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valteru u Sarajevu" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breza" Anta Babaje, kao i ulozi "U raljama života'' Rajka Grlića.
 
Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri".
 
Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.
 
Dobitnik je nagrade za životno delo "Slavica", u dva navrata "Zlatne arene" Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.
 
Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je i jedan od osnivača Filmskog festivala u Sopotu.
 
Uloge za pamćenje ostvario je u popularnim TV serijama RTS-a od "Povratka otpisanih", "Priča iz radionice", "Pozorišta u kući", "Građana sela Luga", "Sivog doma", "Kraja dinastije Obrenović" do "Boljeg života", "Srećnih ljudi", "Porodičnog blaga", "Mog rođaka sa sela".
 
Velimir Bata Živojinović bavio se i politikom- bio je poslanik Socijalističke parije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. kandidat SPS-a na predsedničkim izborima u Srbiji.
 
Poslednji put pred kameru je stao početkom godine, snimajući promotivni spot u kome je pozvao kineske turiste da dođu u Beograd.
 
 
Na ovogodišnjem FEST-u, dodeljen mu je Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti koju je primila njegova životna saputnica i glavna podrška Lula Živojinović.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala