Moj TV - TV Program za 200+ kanala
5 stvari koje niste znali o Danu D
Povodom 80 godina od Dana D, Viasat History će obeležiti dan odlučujuće operacije koja se odigrala 6. juna 1944. godine
4. jun 2024.

5 stvari koje niste znali o Danu D

U junu, povodom obeležavanja 80 godina od Dana D, Viasat History će prikazivanjem jednog dokumentarnog filma i dvodelne dokumentarne serije obeležiti dan odlučujuće operacije koja se odigrala 6. juna 1944. godine.

Dokumentarac Dan D - obeležavanje 80. godišnjice koristi dosad neviđene snimke u boji kako bi prikazao slike iz tog nezaboravnog dana za koji su se mnogi vojnici pripremali kao za poslednju bitku u Drugom svetskom ratu, dok je Dan D - vojnikova priča dvodelna serija koja govori o prvim mladićima koji su se iskrcali i priča zapanjujuću priču o strahu, hrabrosti i junaštvu. U ovom članku smo prikupili neke zanimljivosti koje možda niste znali o nezaboravnom danu koji je odredio tok Drugog svetskog rata.

1. Ajzenhauer je zapretio da će dati ostavku

Samo nekoliko meseci pre Dana D, Dvajt D. Ajzenhauer, komandant savezničkih snaga, i engleski premijer Vinston Čerčil bili su u međusobnom sukobu. Ajzenhauer je želeo da preusmeri savezničke bombardere iz Nemačke kako bi napali ključnu infrastrukturu u Francuskoj. Čerčil se nije složio sa njim: bio je zabrinut zbog kolateralne štete po Francusku. Zbog toga je Ajzenhauer zapretio da će dati ostavku sa svoje pozicije. Čerčil se konačno složio sa planom i Ajzenhauer je postao mnogo više posvećen celoj operaciji što je bilo ključno za njen uspeh.

2. Hitler je spavao kada se desila invazija

Hitler je znao da bi velika saveznička invazija mogla da preokrene tok rata, pa se za to pripremao. Naredio je da se izgradi takozvani Atlantski zid, niz "neprobojnih" odbrana koje su se protezale preko 2.700 kilometara od Norveške do Španije. Međutim, niko nije mogao da se pripremi za to da bi napad mogao da se dogodi dok je on spavao. Niko od njegovih generala se nije usuđivao da naredi pojačanje bez njegove dozvole, a niko od njih se nije usuđivao da ga probudi. Ključni sati su bili izgubljeni i kada se Hitler konačno probudio oko 10 sati i čuo vesti nije bio ljut jer je mislio da su nemačke snage lako porazile saveznike. Pogrešio je.

3. Savezničke snage širile su lažne vesti o invaziji

Nije bilo šanse da se od nemačke obaveštajne službe sakrije predstojeći napad, pa su saveznici sproveli neke operacije kako bi ih zbunili u vezi sa vremenom i mestom Dana D. Pustili su da procure lažni planovi, postavili su lažne kampove i ujutro 6. juna su čak bombardovali Kale kako bi stvorili iluziju da će tamo napasti. Nemci su zagrizli mamac i postavili tri masivne topovske baterije u Kaleu, dok je ostatak francuske obale - uključujući Normandiju - bio manje branjen.

4. Rampe na ovim brodovima funkcionisale su kao štitovi - a onda su spuštene

Jedan od najtežih zadataka na desantnim brodovima pao je na vojnika koji je morao da spusti rampe, jer su služile kao štitovi za zaštitu vojnika. Svi su mogli da čuju zvuk granata nemačkih mitraljeza kako udaraju po rampama kao da neko brzo kuca na pisaćoj mašini, ali su bili primorani da ih spuste kako bi omogućili posadi da se iskrca. "Prvih 7, 8, 9, 10 momaka palo je kao pokošeno" - prisećao se jedan od preživelih Dana D.

5. Čak je i Ana Frank čula za invaziju

Slušajući tajni radio dok se skrivala u Amsterdamu, Ana Frank je postala svesna šta se dešava u Normandiji. "U nama su oživele nade. To nam daje nam nove hrabrosti i opet nas čini snažnima." - napisala je ona. Nažalost, nacisti su pronašli njeno skrovište i ona je deportovana pre nego što je došlo do oslobođenja o kojem je sanjala.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala