Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Australian Open: Novak, Roger ili neko treći?
Već po ustaljenoj praksi i kalendaru ATP, Australian Open je turnir koji otvara sezonu u mesecu januaru što se tiče Grand Slam turnira.
26. decembar 2018.

Australian Open: Novak, Roger ili neko treći?

 Nova sezona u svetu tenisa po pravilu počinje manjim turnirima na istočnoj polovini Zemaljske kugle, pa tako se prvi turniri u novoj godini igraju u Dohi (Qatar), Pune (India), Sidneju i Brisbejnu (Australia) i Aucklandu (Novi Zeland).

Australian Open je na programu od 14.-27.01., a grad Melbourn će naravno biti opet domaćin najboljim svetskim teniserima.

Ako pogledamo učinak u poslednih 9 sezona (2010-2018), samo je Stan Wawrinka uspeo pomrsiti račune Novaku Đokoviću i Rogeru Federeru, kada je 2014. godine pobedio Rafaela Nadala u finalu sa 3-1 u setovima. Novak Đoković, Roger Federer zajedno sa Roy Emersonom  (Australski teniser koji je u periodu 1961-1967 osvojio 6 titula) imaju po 6 titula.

Iako je već zagazio u 38. godinu života, Roger je još uvek gladan pobeda i titula. Uprkos tome što mu više ni snaga niti fizička sprema nisu prednost, znanje i veštine mu ne može niko osporiti. Čoveka koji je poslednje 2 godine slavio u Melborunu ne treba otpisati. Veliko je pitanje što možemo očekivati od Rafaela Nadala koji je u prvoj polovini prošle sezone bio gotovo perfektan, ali problemi sa povredama su doveli do toga da izgubi prvo mesto na kraju sezone. Svakako da mu Australian Open nije omiljena podloga, a to govori i podatak da je samo jednom i to 2009. godine podigrao trofej. I kada je bio daleko najbolji igrač na svetu, teško je dolazio do finala iako ima za sebe još 3 izgubljena finala (2012. od Đokovića, 2014. od Wawrinke, i 2017. od Federera).

Prvi i najveći favorit za osvajanje titule i osamostaljenje na listi osvajača sa najviše titula na Australian Openu je Novak Đoković. Ono što je Nadal radio u prvom delu prošle sezone, to je Đoković nastavio u drugom delu i sasvim zasluženo završio sezonu na prvom mestu. Izgleda da su povrede prošlost i ono što je još bitnije, Novak je pobedio i nadvladao psihičke barijere koje su ga mučile poslednjih godina. Kada se sve zbroji i oduzme, velike su šanse da će Đoković slaviti, a i kvote na brojnim sportskim kladionicama idu u prilog tome,pa ga svrstavaju u prvog favorita turnira.

Od ostalih igrača koji pretenduju na pehar su svakako Marin Čilić (prošlogodišnji finalista), mladi Nemac Alexandar Zverer, Juan Martin Del Potro sa najboljim forhendom na svetu, uvek nezgodni Kei Nishikori i Dominik Thiem, kao i vrhunski serveri Kevin Anderson i John Isner.

Da li će Novak ili Roger podignuti po 7-mi put pehar u Australiji ili će neko od ostalih igrača prekinuti dominaciju ostaje da vidimo 27.01., kada je na rasporedu finale.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala