Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Po jutru se dan poznaje - 48.filmski festival
Filmski festival u Sopotu - "Sofest" u organizaciji CEBEF-a i CZK Sopot, 48. po redu, biće održan od 2. do 6. jula
25. jun 2019.

"Po jutru se dan poznaje" - 48.filmski festival

Filmski festival u Sopotu - "Sofest" u organizaciji CEBEF-a i CZK Sopot, 48. po redu, biće održan od 2. do 6. jula, a u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova, od kojih sedam manjinskih koprodukcija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.
 
Pod sloganom "Po jutru se dan poznaje", festival će odati zasluženo priznanje i počast reditelju Mladomiru Puriši Djordjeviću kome će biti uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.
 
Biće organizovana specijalna projekcija njegovog filma "Jutro", kojim je, prema rečima umetničkog direktora "Sofesta" Aleksandra Avramovića, "ondašnja jugoslovenska kinematografija napravila prvi veliki korak u svet".
 
U galeriji Centra za kulturu Sopota biće postavljena izložba plakata njegovih filmova i fotografija Branka Belića, a na istom mestu će 5. jula biti organizovan panel na kome će o stvaralaštvu Puriše Djordjevića govoriti filmski znalci Srdjan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković.
 
"Puriša je uvek bio ispred drugih, na čelu kolone duha i stvaralaštva. On je bežao i svojim mislima, uranjajući u nove, još slojevitije od prethodnih. Samo je deo tog vulkana misli i ideja završio na filmskoj ili video traci i u tekstovima, medju kojima mnogi čekaju da dobiju svoje knjige gde bi uvek bili spremni da oplemene neke nove radoznale generacije", istakao je Avramović i dodao da planiraju izdavanje monografije o Puriši Djordjeviću sa njegovim pričama i tekstovima o njemu.
 
Pored otvaranja izložbe "Po jutru se dan poznaje" i uručenja nagrade Djordjeviću, prvog dana festivala biće tradicionalni defile filmskih ekipa i gostiju u fijakerima, zatim nastupi Big benda RTS-a, grupe "Kal", KUD-a "Kosmaj" i Jelene Tomašević i projekcija filma "Šavovi" Miroslava Terzića.
 
Do 6. jula biće prikazani filmovi koji se, prema rečima Avramovića, odlikuju, tematskim i žanrovskim bogatstvom, kreativnom raznolikošću i medju autorima i u glumačkim kreacijama.
 
"Na delu će biti smotra filmskih ostvarenja ex-Yu što je dragocena prilika za publiku da dobije uvid u tokove filmske industrije i njenom kvalitetu", rekao je Avramović.
U žiriju će biti filmski poslenik Radoslav Zelenović, glumica Jelena Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2020 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala