Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Samo tri meseca do nove Fantastične planete
Nova sezona "Fantastične planete" čeka gledaoce RTS-a od septembra u jesenjoj programskoj šemi, utorkom u 22h
17. jun 2024.

Samo tri meseca do nove "Fantastične planete"

Foto/Izvor: Press RTS

Vladimir Banić obišao je sve kontinente naše Fantastične Planete i u novih 18 petesetominutnih epizoda vodiće nas kroz brazilsku Amazoniju, peruanski Maču Pikču, Titikaku i Naska pustinju. U Kolumbiji će prolaziti polja koke i upoznati nas sa strastima koje nosi najsmrtonosniji derbi Južne Amerike.

U Aziji ćemo upoznati futuristični Singapur, prenaseljeni Hong Kong i takmičarsku Južnu Koreju.

Vladimir Banić

Na Bliskom istoku Fantastična Planeta plovila je kroz Irak rekom Tigar i bila na posebnom okupljanju jednog od najtajanstvenijih naroda na svetu - Jazida. Tokom rata u Izraelu zabeležili su strahote koje podnose oba naroda čekajući mir.

U Africi, Vladimir Banić je ispratio jednu od najvećih migracija na svetu - veliko putovanje životinja iz Kenije u Tanzaniju i najzidržljivije trkače planete - Kalendžin ljude.

U Severnoj Americi Fantastična Planeta je upoznala vudu religiju i ljude koji veruju da duhovi postoje i da se sa njima može razgovarati. U uraganskoj Floridi saznaju o tome koliko planeta može da bude ekstremna kao i koliko smo blizu tome da običan čovek putuje u kosmos.

Fantastična Planeta u ovoj sezoni otputovala je i u daleku Australiju gde je Vladimir Banić proverio kako se živi u gradu koji je sagradjen pod zemljom, gde je mesto Aboridžina danas i koliko moderni čovek utiče na ostali živi svet ovog najnenasljenijeg kontinenta.

U Evropi Fantastična Planeta je obišla Island tokom erupcije i snimila istorijski Kalčo Storiko, najbrutalniji podstojeći sport, ali i jednu od najopasnijih trka na ovom kontinentu - onu sa bikovima u Pamploni.

Posle više od 200 dana snimanja i nekoliko krugova oko globusa autor Vladimir Banić kaže da i dalje postoje mesta koja se opiru da postanu deo uniformne planete koja se hrani u fast food-u, živi na društvenim mrežama i oblači, raduje i žali kao da čita scenario, a ne da živi svoj život.

Danas je izazov naći takve ljude - one koji žive za sebe, a ne za druge. To su posebni pripadnici naše vrste i svaki put se osetim prebogato kada upoznam nečiju iskrenu strast, želju pa i strahove.

O tome koliko je zahtevan bio ovaj dokumentarni projekat Banić kaže da kilometri sve govore.

Vladimir Banić je pre rada na dokumentarnom serijalu Fantastična Planeta bio RTS-ov reporter koji je izveštavao sa brojnih mesta koja su bila rizična, zbog čega je i dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost Milan Pantić. Bio je u  ratnoj Siriji, Avganistanu, Gazi, Nagorno Karabahu, kao i crvenim zonama Italije i svuda gde se širila korona na početku pandemije uključujući Japan i Francusku. Koliko se rad na Planeti razlikuje od njegove prethodne specijalnosti i šta im je zajedničko? On kaže to što se u oba slučaja dan završi bez slobodnog atoma energije. Ipak, naglašava da u tome nije sam.

Fantatstična Planeta je projekat u kojem su uključeni međunarodni profesionalci. Od početka je u organizaciji snimanja i istraživanju sagovornika uključena Linda Givetaš (Linda Givetash) koja je Kanadjanka, sa južnoafričkim i iranskim poreklom. Njeno znanje i iskustvo koju kao nekadašnji novinar NBC News, a danas AFP nosi je značajno pomoglo u ovoj sezoni.

Tu je ponovo bio i snimatelj Brazilac Karlos Leandro Ramos (Carlos Leandro Ramos) koji je prošle godine sa Fantastičnom Planetom prošao Favele Rio de Janeira, a ove celu Južnu Ameriku, sa izuzetkom Argentine u kojoj je snimala Kamila Pozner (Camila Pozner). U Severnoj Americi pridružio se veoma talentovani Metju Bouvi (Matthew Bowie), a u Africi je  Lorens Kimani (Lawrence Kimani).

Glavni snimatelji na serijalu su Borislav Ristović, Marko Bajželj i Mihajlo Todorović. Montažeri su Davor Bosankić i Dragan Krasić.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala