Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Šon Koneri kao Bond na RTS-u
Ciklus filmova prvog i najomiljenijeg glumca koji je tumačio lik čuvenog tajnog agenta - Šon Koneri kao Džejms Bond, počeće 03. decembra
28. novembar 2016.

Šon Koneri kao Bond na RTS-u

Bond, Džejms Bond, agent 007 britanske tajne službe, heroj planetarno popularne i najdugovečnije filmske franšize svih vremena stiže na Drugi program RTS-a.

 

Ijan Fleming, stvorio je lik Džejms Bonda 17. februara 1952. godine, kada je na svom imanju „Golden eye“ (Zlatno oko) na Jamajci počeo da piše svoju prvu knjigu „Kazino Rojal“. Agent 007 ime je dobio po američkom ornitologu – Džejmsu Bondu, a inspiraciju za lik, Fleming je osim u samom sebi i svom starijem bratu Piteru, pronašao i u nekoliko agenata s kojima je bio u britanskoj mornaričkoj obaveštajnoj službi, među kojima su Patrik Dazel-Džob, Ser Ficroj Maklejn, Konrad O'Brajan-frenč, ali i srpski dvostruki tajni agent – Duško Popov. Fleming je znao Popova i pratio ga je u Lisabon, gde je u jednom kazinu bio svedok događaja koji će kasnije završiti u njegovoj prvoj knjizi. Naime, Popov je pred njim izveo jednu od svojih bravura - kako bi izazvao rivala da se povuče iz igre, postavio je ulog od 40.000 tadašnjih dolara.

Neustrašivog, glamuroznog i neumoljivog špijuna, na filmskom platnu kroz 26 priče, od 1962. godine do danas, oživelo je šest glumaca: Šon Koneri, Džordž Lejzenbi, Rodžer Mur, Timoti Dalton, Pirs Brosnan i Danijel Krejg, koji su Bondu poklanjali i pomalo svojih karakteristika, ali ipak delili njegov šarm i uglađenost, sklonost martiniju, ženama, skupim odelima i Aston Martinu, najnaprednija oružja i superioran um - i sve to u službi Njenog veličanstva.

Veliki deo ogromnog uspeha ove franšize zasluga je upravo i Šona Konerija, iako se Ijan Fleming u početku veoma protivio tom izboru, jer Koneri nije bio ono što je pisac zamišljao, verovatno jer je bio sušta suprotnost njemu – bivši fizikalac, zidar, spasilac na plaži i umetnički model na Akademiji likovnih umetnosti, dok je Fleming bio imućni gospodin, školovan, unuk milijardera. Za svog filmskog junaka Bondov literarni otac želeo je više od Konerija, ali ubrzo je shvatio da će upravo s njim dobiti sve što je ikad priželjkivao. I tako je rođen filmski agent 007.

Ciklus filmova prvog i najomiljenijeg glumca koji je tumačio lik čuvenog tajnog agenta - Šon Koneri kao Džejms Bond, počeće 03. decembra na Drugom programu RTS-a sa filmovima „Doktor No“ i „Iz Rusije s ljubavlju“.

 

Doktor No“, film u kom glavni junak, prvi put izgovara njegove dve najpoznatije rečenice koje se kasnije ponavljaju u ostalim filmovima: „Moje ime je Bond. Džejms Bond.“ i „Martini. Mućkan, ne mešan.“ dobitnik je Zlatnog globusa 1964. godine, a za njim sledi „Iz Rusije s ljubavlju“. Zanimljivo je da u ovom filmu Džejms Bond na povratku iz Istanbula Orijent ekspresom prolazi kroz Srbiju i Hrvatsku, gde se ukrcava u brod za Veneciju.

U decembru nas očekuju i „Goldfinger“ (Goldfinger), „Operacija Grom“ (Thunderball) „Samo dvaput se živi“(You Only Live Twice), „Dijamanti su večni“ (Diamonds Are Forever), Nikad ne reci nikad (Never Say Never Again)...

 

 

 

 

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala