Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Uoči dodele Oskara RTS časti sa dva nominovana filma
Filmovi "Anatomija pada" i "Zona interesa" 10. i 11. marta premijerno na RTS-u
5. mart 2024.

Uoči dodele Oskara RTS časti sa dva nominovana filma

Foto: RTS

RTS je ove godine rešio da obraduje svoje gledaoce sa čak dva kandidata za ovogodišnju nagradu Oskar - slojevit triler Anatomija pada i snažna drama Zona interesa, biće prikazani 10. marta uoči prenosa ceremonije dodele Oskara (u 21h), odnosno 11. marta na RTS 2 nakon emitovanja skraćene verzije dodele Oskara (u 21.30h). Oba filma su višestruko nagrađivana i izazvali su veliku pažnju javnosti.

Anatomija pada (nedelja, 10. mart, RTS 1, 21h)

Anatomija pada (Anatomie d’une chute, 2023), film koji je dobio evropskog Oskara, biće emitovana neposredno pred prenos dodele Oskara. Film je nominovan u pet kategorija: za montažu, originalni scenario, najbolju glavnu glumicu, režiju i najbolji film.

Nemačka književnica Sandra, njen suprug Samjuel iz Francuske i njihov sin Danijel žive povučeno u zabačenom gradu u francuskim Alpima.

Kada Samuel bude nađen mrtav u snegu ispred izolovane kuće gde je živeo sa svojom suprugom i slabovidim sinom Danijelom, policijska istraga ustanovljava da se radi o "sumnjivoj smrti". Sandra biva optužena za ubistvo. Njoj sude, dok je Danijel, kao jedini svedok, rastrzan između suđenja i života sa majkom. Sumnje utiču na njihov odnos.

Ovo delo je posle pobede na Kanskom festivalu, trijumfovalo i u Berlinu na dodeli EFA nagrada u ukupno pet kategorija. Osim priznanja za celokupno ostvarenje i glavnu glumicu, film je osvojio nagradu za najbolju režiju, scenario (koscenarista je Artur Arari) i montažu. Takođe, nagrađen je i Zlatnim globusom u Los Anđelesu i Cezarom u Parizu .

Uloge: Sandra Hiler, Samjuel Tejis, Svon Arlo, Milo Makado-Graner, Kamij Raderford...
Režija: Žistin Trije

Zona interesa (ponedeljak, 11. mart, RTS 2, 21.30h)

Film Zona interesa (The Zone of Interest), nominovan u pet kategorija za nagradu Oskar, biće prikazan u ponedeljak, 11. marta na RTS 2 u 21.30h, nakon emitovanja skraćene verzije 96. dodele Oskara.

Ovo je priča o komandantu logora Rudolfu Hesu, njegovoj supruzi Hedvig i njihovo petoro dece, koji žive u svojoj kući iz snova, okruženoj idiličnom baštom i živopisnim jezerom gde se članovi porodice kupaju i uživaju u pikniku. Povremeni krici, pucnji i buka, koji se čuju preko ograde, ne utiču na njih u njihovom malom raju. Naprotiv, nacistički komandant Rudolf Hes vrlo ceni to što radi pored kuće. Jer neposredno iza baštenskog zida njegove kuće nalazi se koncentracioni logor Aušvic.

Zanimljivo je to da je reditelj Džonatan Glejzer u ovom filmu primenio način snimanja TV rijaliti programa, kao što su skrivena filmska ekipa i fiksne kamere. Takođe, ni u jednom kadru filma ne prikazuje užase masovnih ubistava u logoru, nego je to odlučio da dočara zvukovima u pozadini, pa se tako mogu čuti prigušeni krici, pucnji i brujanje mašina, a vidi se dim koji se nadvija nad krematorijumom.

Ostvarenje Džona Glejzera Zona interesa ima pet nominacija za Oskara za najbolji film, najbolji međunarodni film, režiju, adaptirani scenario i zvuk. Film je već nagrađen u Kanu Gran prijem, nagradom FIPRESCI kritike i Evropskom filmskom nagradom za najbolji zvuk. Ovaj film ima i 3 nominacije za "Zlatni globus", za najbolji film - dramu, najbolji strani film, muziku.

Uloge tumače: Sandra Hiler, Kristijan Fridel, Maks Bek i drugi...

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala