Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Miki Manojlović otvorio Festival filmske režije u Leskovcu
Leskovački Internacionalni festival filmske režije otvoren je evropskom premijerom filma „Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato“.
14. septembar 2016.

Miki Manojlović otvorio Festival filmske režije u Leskovcu

 Leskovački Internacionalni festival filmske režije otvoren je evropskom premijerom filma „Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato“, a svečano ga je otvorio prvi dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“, glumac Miki Manojlović.

 
Film u režiji Srđana Penezića svetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu, a leskovačka publika je dobila je sinoć čast da bude prva u Evropi koja će ga pogledati.
 
Publika u leskovačkom Narodnom pozorištu film je dočekala glasnim ovacijama koje su označile početak petodnevnog festivala koji Leskovac organizuje već devet godina.
Stručni žiri ove godine čine hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, srpski reditelj Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković.
 
Ovogodišnji dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“ je glumac Slavko Štimac, jedan od glumaca filma Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato.
 
Žiku Pavlovića kako je rekao, izuzetno ceni i zato mu je ova nagrada posebno draga.
Selekciju filmova koji će se ove godine prikazivati vršili su Darko Bajić i Mira Spiček.
Prema Bajićevim rečima, zadatak nije bio težak, jer je godina bila puna odličnih filmskih ostvarenja, a trudili su se da odaberu filmove koji za temu imaju emocije.
 
 
„Došli smo do filmova koji ne samo da su evropske premijere, nego smo došli do programa koji pokazuje kako je kinematografija Evrope i bivše Jugoslavije postala sve zrelija, ne birajući teme koje kritikuju, koje se bave socijalnim problemima, one su više teme i filmovi okrenute emocijama. To je i selekcija ove godine“, ističe Bajić.
 
Osim filmova u takmičarskom delu festivala, biće prikazivani i studentski filmovi studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
 
Kako kaže Bajić, studentski filmovi koji će se prikazati učestvovali su na brojnim festivalima i dobitnici su raznih nagrada, te su time zaslužili svoje mesto na festivalu.
 
Ove godine će se po prvi put i za ove filmove dodeljivati nagrada „Radomir Baja Šaranović“, koju će, takođe, dodeljivati tročlani žiri, rekao je Bajić.
 
Osim nagrade za najbolji studentski film, dodeljuju se i dve nagrade za najboljeg glumca regiona, kao i tri nagrade „Živojin Žika Pavlović“ kojima su, po Bajićevim rečima, svi reditelji širom regiona ponosni.
 
Sutra će u okviru festivala biti predstavljeni filmovi Imena višnje u režiji Branka Šmita, Ustav republike Hrvatske režisera Rajka Grlića i film Otadžbina, koji je režirao Oleg Novković.
 
U okviru sutrašnjeg pratećeg programa otvoriće se izložba „Dragan Nikolić“ i održati tribina U krupnom planu.

 

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2021 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala