Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Oskari: Apsolutna dominacija Openhajmera, Ema Stoun šokirana pobedom
Najveći gubitnik je "Maestro", koji od 7 nominacija nije osvojio nijednog Oskara
11. mart 2024.

Oskari: Apsolutna dominacija "Openhajmera", Ema Stoun šokirana pobedom

Svečana 96. dodela Oskara održana je pre nekoliko sati i donela je nekoliko iznenađenja, ali svakako najveći dobitnik ovogodišnje svečanosti je biografska drama Openhajmer, koja je osvojila 7 od 13 nominacija!

Film Kristofera Nolana, priča o stvaranju atomskog doba, dominirao je na Oskarima i osvojio statuete za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca (Kilijan Marfi) i najboljeg sporednog glumca (Robert Dauni Džunior), između ostalih. "Napravili smo film o čoveku koji je stvorio atomsku bombu i, u dobru i u zlu, sada svi živimo u Openhajmerovom svetu", rekao je Marfi u svom govoru.

Ovo je bilo posebno važno veče za Nolana jer je već pet puta bio nominovan za Oskara, a nije dobio nijedan. Bilo je nominacija za Dunkirk i njegov rad na filmu Početak, ali mnogi se slažu da je bio najviše ukradeni kada njegov Mračni vitez nije bio nominovan ni za najbolji film ni za režiju (iako je film osvojio dva Oskara: posthumno Hitu Ledžeru za najboljeg sporednog glumca, a druga statueta je pripala Ričardu Kingu za montažu zvuka). I evo, konačno, Oskar samo za njega, za Kristofera Nolana, za režiju Openhajmera.

Iznenađenje večeri svakako je bilo za gledaoce, a posebno za Emu Stoun koja je osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu u Jadnicima - kategoriji za koju se govorilo da će gotovo sigurno pripasti Lili Gledston (Ubice cvetnog meseca). Stoun je ovo drugi Oskar, koji ju je toliko iznenadio da je jedva održala pobednički govor, a u istoj kategoriji nakon što je pre sedam godina osvojila nagradu za La La Land. Film Jadnici osvojio je ukupno četiri Oskara (imao je 11 nominacija), preostale tri su u tehničkim kategorijama (nagrade za najbolju šminku i frizuru, najbolju scenografiju, kostimografiju).

Davajn Džoj Rendolf je dobila Oskara za najbolju sporednu glumicu u filmu Bartonova akademija, najbolji strani film je Zona interesa, statueta za najbolju adaptaciju scenarija pripala je satiri Američka fikcija, a ona za najbolji originalni scenario drami Anatomija jednog pada, dok je najbolji dokumentarac 20 dana u Mariupolju.

U istoriju je ušla Bili Ajliš, koja je sa 22 godine postala najmlađa dvostruka dobitnica Oskara - osvojila je onu u kategoriji najbolje originalne pesme Vhat Vas I Made For? iz filma Barbi, koji je napisala sa svojim bratom, sa kojim je osvojila prvi Oskar 2021. za Bondovu temu iz filma Nije vreme za umiranje. S druge strane, Hayao Miyazaki je sa 83 godine najstariji dobitnik Oskara za najbolji animirani film Dečak i čaplja. Godine 2002. genije japanske animacije osvojio je nagradu u istoj kategoriji za kultnu fantastičnu avanturu Avanture male Čihiro.

Oskar za najbolju originalnu pjesmu ujedno je i jedina nagrada za film Barbi koji je među gubitnicima ovogodišnje dodele (iako je Rajan Gosling sve oduševio svojom izvedbom I’m Just Ken koja je bila nominirana za najbolju originalnu pesmu), uz biografsku dramu Maestro Bredlija Kupera koja od sedam nominacija nije osvojila nijedan Oskar.

Domaćin ovogodišnje dodele (ponovo) bio je Džimi Kimel, a spisak svih nominovanih i dobitnika možete pogledati na zvaničnom sajtu.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala