Moj TV - TV Program za 200+ kanala
S Tamarom u akciji: Akcija posvećena porodici Ljubanić iz Ostojićeva, Čoka
Osma epizoda, desete TV sezone serijala „S Tamarom u akciji“ emituje se u petak 13. novembra u 21 čas, na RTS 1.
12. novembar 2020.

S Tamarom u akciji: Akcija posvećena porodici Ljubanić iz Ostojićeva, Čoka

 
Ema Ljubanić (30) je pre deset godina zbog ljubavi došla iz Ade u malo mesto Ostojićevo u opštini Čoka. Skladan brak doneo je porodičnoj zajednici četvoro dece: Lauru (9), Lejlu (7), Marka (6) i Gretu Helenu (4)
 
Pre tri godine, Emin muž je rešio da ode u inostranstvo kako bi porodici obezbedio bolju budućnost. Dogovor je bio da mu se porodica pridruži kad nađe posao. Međutim, po odlasku u Nemačku, okolnosti i dogovori su se promenili. Tamo se oženio, zasnovao novu porodicu i više se nije javio. 
 
 
Ema je ostala sama sa decom, bez ičije pomoći i bez osnovnih uslova za život.  Jedini redovni prihod su dečji dodatak i socijalna pomoć. 
 
Snalazi se tako što vikendom decu odvodi kod svojih roditelja u Adu, na čuvanje, dok ona sa bratom odlazi na pijacu u Novi Sad i tamo prodaje povrće i voće. Od te zarade izdržava decu i sebe. 
 
Za adaptaciju oronule kuće koja je u veoma lošem stanju, nije imala sredstava. ona i deca spavaju u dve prostorije a zimi se greju samo jednu, u kojoj deca spavaju. Prozori na kući su dotrajali i truli, krov prokišnjava a  zidovi koji se odvajaju, znatno otežavaju zagrevanje i te jedne prostorije. ..
 
Ekipa emisije „S Tamarom u akciji“ je uz ogromnu pomoć i podršku lokalne samouprave,  porodičnu kuću u selu Ostojićevo pretvorila u pravi, topao dom za majku i njeno četvoro dece. 
 
Tamara Grujić, autorka i producent nacionalnoh humanitarnog projekta i TV serijala „S Tamarom u akciji“: 
 
„Zahvaljujući pomoći lolaklne samouprave, napravljen je potpuno nov krov, urađena fasada i sređeno dvorište iza kuće. Moji majstori uradili su novu kanalizaciju, napravili novo funkcionalno kupatilo unutrar kuće i kompletno smo renovirali enterijer. Deca su dobila dve spavaće sobe.“
 
Dok su trajali radovi na uređenju porodičnog objekta, Tamara i produkciona ekipa emisije su se potrudili da okom kamere zabeleže sve ono što krasi ovak kraj i čime se ponose njegovi stanovnici
 
 „Dvorac Lederer u Čoki, Kaštel Šulholf i kuća Divana Georga u Padeju podsećaju na vlastelinska vremena koja i danas odišu duhom prošlosti. U muzeju Hrama Presvetog Trojstva čuva se jedinstvena zbirka duhovnih predmeta, jedina u Srbiji. Simbol Čoke je svakako vinarija, jedna od najstarijih u zemlji, čuva tajnu kvaliteta svojih vinograda i vina, koristeći tehnologiju još uvek na tradicionalan način. Doboš torta i marcipan takođe se spremaju na starinski, tradicionalan način.  U susednoj Senti, rodnom mestu Stevana Sremca, podsetili smo se Senćanske bitke na maketi sa preko 2000 figura, posetili sokolarnik jednog od najvećih uzgajivača sokolova u Evropi kao i nesvakidašnji zoološki vrt.“, ističe Tamara Grujić
 

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala