Moj TV - TV Program za 200+ kanala
S Tamarom u akciji: Akcija za porodicu iz sela Sivac, Kula
Četvrta epizoda desete sezone nacionalnog humanitarnog projekta i TV serijala „S Tamarom u akciji“, na programu je u petak 16. oktobra u 21sat, na RTS1.
15. oktobar 2020.

S Tamarom u akciji: Akcija za porodicu iz sela Sivac, Kula

 

U opštini Kula, mestu Sivac, žive Danijela i Ištvan Urin i njihovih sedmoro dece – Igor (15), Nikola (14 ) Dragana (13), Mirjana (12), Vuk (10) , Djordje (9), i Branko (1). Nikola je dete sa posebnim potrebama i pohađa školu za decu sa razvojnim smetnjama. Danijela i Ištvan su požrtvovani roditelji, vaspitavaju decu najbolje što znaju, često su uključeni i u školske aktivnosti. 

Kuća u kojoj porodica Urin živi ima svega tri prostorije, nefunkcionalne za osnovne potrebe ove devetočlane porodice. Krov je u lošem  stanju,  a u kuhinji i dečjoj sobi podovi su od zemlje, što dodatno otežava zagrevanje u zimskom periodu.  
 
Porodica Urin je morala dve nedelje pre dolaska Tamarinih majstora da se iseli iz kuće jer je toliko vremena bilo potrebno za pripremne građevinske radove. Podovi su bili u najlošijem stanju,  trebalo ih je iznivelisati i izbetonirati.  Da bi se dobro osušili, bilo je potrebno desetak dana. 
Za to vreme, tesari su dobro proverili krov i presložili crepove. Tamarina ekipa je izbijanjem nekoliko dodatnih otvora omogućila da ovaj porodični objekat dobije mnogo više svetlosti. 
 
 
Tamara Grujić: „Od samo tri prostorije, napravljen je izuzetno funkcionalan  prostor. Svoje sobe dobile su i devojčice i dečaci a majka Tanja je dobila prekopotrebnu i dugo željenu kuhinju. Kako nam je to pošlo sve za rukom, videćete u emisiji koju smo posvetili ovoj akciji.“
 
Selo Sivac je izuzetno veliko i (zbog nekada velike industrije ) još uvek dobrostojeće, pa se pojedini meštani bave i interesantnim hobijima- u selu postoji odgajivačnica novozelandskih crvenih kunića a upoznaćete i gajdara Maksima Mudrinića, koji je čuvar tradicije, pedagog graditelj i svirač gajdi... 
 
 
Tamara Grujić: „Kao što znate, trudimo se da osim akcije pomoći porodici, predstavimo i lepote krajeva u kojima žive ti naši sunarodnici . Zato uvek „kad smo već tu“, pokušavamo da stignemo da za gledaoce  zabeležimo i što više najatraktivnijih znamenitosti, prirodnih lepota ali i vredne, zanimljive ljude, koji su takođe ponosni predstavnici krajeva u koje ekipa „S Tamarom u akciji“  dolazi. Dešavalo se više puta da i same porodice kojima smo pomagali, prvi put tek sa našom ekipom obiđu neke znamenitosti svoga kraja. Češće se događa da nam upravo porodice kojima pomažemo, budu najbolji i vrlo ponosni vodiči kroz svoj kraj. Ovoga puta, u Kuli smo vozili karting na jedinom motodromu u Vojvodini, u Ruskom Krsturu se upoznali sa kulturom, tradicijom i običajima Rusina. Takođe, posetili smo i nezaobilaznu i poznatu Crvenku, pre svega po fabrici biskvita, ali i po čuvenim podrumima telečkog vinogorja. Posebno uživanje nam je priredjeno na hidročvoru Mali Stapar, gde su nam sjajni vodiči preduzeća „Vode Vojvodine“, pričali o Velikom Bačkom ili Francovom kanalu, zanimljivostima o starom mlinu i prevodnici za brodove- jedinoj od četiri, koliko ih je izgradjeno na kanalu a koja je još u funkciji...“ 
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala