Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Anđelesu
Filmovi Maje Novaković, Igora Chorića i Ivane Todorović nagrađeni su na upravo završenom, onlajn održanom 15. Festivalu filmova jugoistočne Evrope u LA.
9. jul 2020.

Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Anđelesu

 

Kako prenosi seebiz, dokumentarac Maje Novaković "A sad se spušta veče" proglašen je najboljim u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.

 
Njen film prikazuje život dve bake koje žive izolovano u brdima istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake "pričaju", osluškuju ga i poštuju.
 
Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje, navodi se u opisu ostvarenja. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi, navedeno je u saopštenju Filmskog centra Srbije.
 
Film "Prolaz" (Pasage) Igora Chorića, nagrađen kao najbolji u selekciji kratkometražnog animiranog ostvarenja, nastao je pod okriljem studija "Artrake", a sinopsis u jednoj rečenici glasi: "Mali dečak se suprostavlja neprijatelju totemom koji je sam sagradio od ostataka svog plemena".
 
A u kategoriji kratkog igranog filma specijano priznanje (honorable mention) osvojila je Ivana Todorovic za film "Kada sam kod kuće".
 
Film govori o Mariji, koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2020 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala