Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Festival evropskog filma Palić od 8. do 14. avgusta
Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.
4. jun 2020.

Festival evropskog filma Palić od 8. do 14. avgusta

 

U planu je da se, zavisno od okolnosti, tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici predstavi više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Festival će 8. avgusta biti svečano otvoren premijerom filma "Ime naroda" proslavljenog reditelja Darka Bajića.
 
Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka.
 
U filmu rađenom po scenariju Milovana Vitezovića, glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić i drugi.
 
Na zatvaranju festivala 14. avgusta, publika će moći da uživa u srpsko-ruskom ostvarenju "Hotel Beograd" reditelja Konstantina Starskog, sa Milošem Bikovićem i Dijanom Požarskajom u glavnim ulogama.
 
"Palićki filmski festival će verovatno biti jedan od prvih ozbiljnijih festivala uopšte, ne samo kod nas. Zbog toga je posebna pažnja usmerena da festival održi svoj nivo “sve ono što ga je dovelo do toga da bude jedan od najznačajnijih festivala. Ovo je jedan veliki ohrabrujući događaj", istakao je predsednik Saveta festivala Dušan Kovačević.
 
Radomir Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, konstatovao je kako je prethodnih meseci mnogo toga rađeno na održavanju, u nadi da će festivala biti u punom obimu.
 
"Mi moramo da pravimo festival onako kako ga svi znamo. Evropski program Media u kome mi učestvujemo ima vrlo precizna pravila po kojima vi dobijate sredstva, a to je minimum 82 igrana filma. To su pravila koja smo svi prihvatili, i ona su takva kakva jesu. Mi još uvek ne možemo ništa da preciziramo jer nam pandemija diše za vratom, ali ćemo se potruditi da se na sve načine prilagodimo”, kazao je Zelenović.
 
On je istakao da su festival pomerili za dve nedelje u nadi da će dobiti još više vremena da i bolje organizuju festival, i prikupe više materijalnih sredstava, jer su računali na budžet sličan prošlogodišnjem.
 
Kada je reč o festivalskom filmskom programu, palićke filmske selekcije koje imaju takmičarski karakter i ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2021 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala