Moj TV - TV Program za 200+ kanala
In memoriam: Miloš Forman (1932 - 2018)
Formanovi filmovi predstavljaju molitvu pobunjenih, sputanih u kavezima, te plamenove koji žarko gore, ali su brzo brutalno ugašeni.
15. april 2018.

In memoriam: Miloš Forman (1932 - 2018)

Miloš Forman glorifikovao je nekonformiste, uzdižući likove poput Rendla Mekmarfija, Lerija Flinta, Volfganga Amadeusa Mocarta i druge, koji se nisu zamarali društvenim konvencijama. Međutim, ono što je filmove ovog režisera činilo velikim bio je njegov prikaz koje su posledice takvog pristupa života za revolucionare.

Bilo je to nešto što je poznavao iz ličnog iskustva. Forman, koji je umro u subotu u 86. godini, proveo je svoje rane godine u komunističkoj Čehoslovačkoj. Proslavio se filmom iz 1967. "Gori, moja devojčice", satira o malom gradiću koja je, posredno, pikazivala i korupciju istočnoevropskog komunističkog sistema. Forman je otišao u egzil godinu dana kasnije, nakon što su Sovjetili izvršili invaziju na Čehoslovačku te u korenu sasekli pokušaj političke liberalizacije poznate kao Praško proleće.

Baš taj doživljaj moći institucija da skrše radikale i istinoljupce prožeo je rad Miloša Formana i razlog je zbog čega negovi filmovi, osim "Leta iznad kukavičjeg gnezda" i "Amadeusa", nisu postigli komercijalni uspeh. Ljudi vole da vide kako junaci uspevaju, a Forman nije davao svojim filmovima holivudski srećan kraj.

Neki od njegovih filmova nisu pogodili u željeno.Tako na primer, "Kosa", koja je stigla 1979., propustila je da pogodi duh vremena, stigavši celu deceniju kasno, kada je duh "dece cveća" zamenio novi reganovski materijalizam. Slično sa "Gojinim duhom" ili "Valmontom". U krajnjoj liniji, kao zaključak, Formanovi filmovi predstavljaju molitvu pobunjenih, sputanih u kavezima, te plamenove koji žarko gore, ali su brzo brutalno ugašeni.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2018 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala