Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Sve uloge Ljubiše Samardžića
Španac, Šurda, Roko, Zis, policajac Boško Simić... uloge po kojima ćemo pamtiti velikog glumca.
9. septembar 2017.

Sve uloge Ljubiše Samardžića

 

Ljubiša Samardžić rođen je 1936. u porodici rudara u Skopju. Odlučivši da pravni fakultet koji je upisao nije za njega, završio je Akademiju dramske umetnosti u Beogradu i nakon toga postigao plodnu karijeru za čijeg je trajanja snimio preko stotinu filmova.

"Bitka na Neretvi"," Valter brani Sarajevo", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", Moj tata na određeno vreme", samo su neki od filmova koje je Samardžić obeležio svojim jedinstvenim stilom. Uloga Novaka u "Bici na Neretvi" ili Zisa u "Valter brani Sarajevo" i danas se pamte kao vrhunac srpskog i jugoslovenskog glumišta.

Međutim, osim u filmovima, Samardžić je ostvario brojne zapažene uloge u televizijskim serijama. Čak se i mlađe generacije sećaju nezaboravnog Borivoja Šurdilovića Šurde iz "Vrućeg vetra" ili Boška Simića iz uvek napetih i zanimljivih epizoda "Policajca sa Petlovog brda". Oni stariji pamte ga i po ulozi člana partizanske diverzantske grupe u seriji "Povratak otpisanih", Španca, u zadavanju muka Nemcima u Beogradu za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata te Crnog Roka, švercera iz serije "Kuda idu divlje svinje".

Poslednje dve decenije života posvetio je režiji i produkciji nekoliko filmova, od kojih je "Nebeska udica" iz 2000. bio kandidat za Oskara. Borbu sa teškom bolešću, koju je vodio poslednjih nekoliko godina, Samardžić je izgubio 8. septembra 2017., u 81. godini života.

 

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2021 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala