Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Kameron pokrenuo misiju spasavanja blaga sa Titanika
Američki sineasta pokrenuo je tajnu misiju vrednu 19 miliona dolara kako bi spasao blago sa potonulog broda i dopremio ga u Veliku Britaniju.
7. jul 2017.

Kameron pokrenuo misiju spasavanja blaga sa "Titanika"

Koliko je fasciniran nekada najvećim putničkim brodom na svetu, reditelj Džejms Kameron pokazao je filmom „Titanik“. Američki sineasta sada je pokrenuo tajnu misiju vrednu 19 miliona dolara kako bi spasao blago sa potonulog broda i dopremio ga u Veliku Britaniju.Kameron se udružio sa doktorom Robertom Balardom koji je otkrio palubu potonulog „Titanika“ zajedno sa Nacionalnim pomorskim muzejom u Griniču i Geografskim društvom „Rojal“ kako bi vratili 5.500 predmeta u Belfast gde je čuveni „Titanik“ izgrađen.

Plan je otkriven na sudu u Virdžiniji prošle srede kada je firma “RMS Titanic Inc” koja poseduje ekskluzivna vlasnička prava na sve sa broda proglasila bankrot.

Luksuzni brod potonuo je u aprilu 1912. godine. Više od 1.500 ljudi (od 2.2245 putnika koliko ih je bilo na plovilu) preminulo je u ovoj tragediji koja se dogodila na putu od Sauthemptona ka Njujorku. Iako je većinu predmeta sa broda javnost videla, dosta ih je skriveno u skladištu u Americi.

Okeanograf Dejvid Galo koji je 2010. godine vodio ekspediciju za mapiranje palube broda bio je u skladištu i razgledao je artefakte.

„Svaki predmet, pismo ili fotografija pričaju jednu priču. Vreme je da se ti predmeti pokažu javnosti i najbolje mesto za to je Velika Britanija u kojoj je ‘Titanik’ ‘rođen’“, rekao je Galo.

Balard, koji je olupinu pronašao 1985. godine, istakao je da će sve učiniti da predmeti budu vraćeni kako bi bili izloženi u muzeju.

„Džejms (Kameron) ima posebnu emotivnu vezu s brodom, a ima moć i novac da to ostvari“, ocenio je Balard.

Kompanija je saopštila da im je najvažnije da predmeti budu sačuvani za sve naredne generacije. Predmeti će biti prodati zajedno jednom kupcu.

 

 

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala