Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Kum
Odlična ekranizacija romana Maria Puza o mutnim poslovima jedne mafijaške obitelji
  • Naša ocena9/10
  • Vaša ocena10/10

Kum

THE GODFATHER

, 1972., SAD, 175 min.
KumKumKumKum
10.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
Prošla su gotovo četiri decenije otkako je Francis Ford Coppola prvi put ekranizovao roman Marija Puza , a " Kum " još uvek nije izgubio ništa od svoje epske raskoši , dramske snage i čiste celuloidne čarolije zbog kojih ponosno stoji pri , ako ne i na samom vrhu , opšteprihvaćene liste najboljih filmova svih vremena . Iako smo ga imali prilike gledati nebrojeno puta do sada , nema šanse da ćemo promeniti kanal kada se opet nađe na programu .

Po povratku iz Drugog svetskog rata , Michael Corleone ( Al Pacino ) ima dve stvari na umu : želi se odmoriti od ratnih strahota i nipošto ne želi da uđe u porodični posao , što , naravno , nije po volji njegovom ocu , mafijaškom donu Vitu Korleoneu ( Marlon Brando ) . Don Vito je dobar i obziran prema onima koji ga poštuju , ali nasilan i nemilosrdan kada se nešto ispreči blagostanju njegove porodice . Smatrajući kako se stari kodeksi časti trebaju nastaviti poštovati i slediti kao najbolje uputstva uspešnog poslovanja , don Vito se sukobljava sa rivalima koji planiraju započeti unosan posao rasturanja droge . Sukob koji će ta suprotstavljena viđenja mafijaškog posla i odgovornosti izazvati biće jako krvav , a posebnu cenu platiće Michael , odnosno njegovi snovi i želje . Nakon što don Vito preživi pokušaj atentata , Michael zna kako više ne sme da stoji po strani .

 

 

Po mišljenjima mnogih filmskih kritičara najbolji film svih vremena , nagrađivani " Kum " ( Zlatni globus , BAFTA , i Oskar - za najbolji film , scenario i glavnog glumca M. Branda ) prvi je deo izvrsne Coppolina trilogije i film koji se ne bi smeo propustiti . Odanost porodici , potreba za poštovanjem , korupcija koju sa sobom donosi moć , nestajanje starog i tradicionalnog - samo su neke postavke Coppolina filma . Uprkos mnoštvu komplementarnih tema koje dotiče , svaka osnovu filma dodaje kvalitativnu rezonancu , tvoreći niz mini - klimaksa do konačnog finala . " Kum " je ujedno i definisao žanr gangsterskog filma , koji se još uvek prosuđuje po njegovim standardima . Zanimljivo je spomenuti da je M. Brando odbio da primi Oskara zbog diskriminatornog odnosa Amerikanaca i Hoollivooda prema Indijancima , te je na dodelu poslao Indijanku . Kasnije se otkrilo da je Indijanka zapravo glumica Maria Cruz .


Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2017 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala