Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Kum 2
Drugi deo najslavnije mafijaške sage svih vremena o sicilijanskoj porodici Korleone
  • Naša ocena9/10
  • Vaša ocena10/10

Kum 2

THE GODFATHER: PART II

, 1974., SAD, 194 min.
Kum 2Kum 2Kum 2Kum 2
10.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
Univerzalno prihvaćen kao jedan od retkih nastavaka koji se ne treba sramiti uporedbe sa originalom, "Kum 2" legendarnog režisera Frensisa Forda Kopole ujedno je i puno više - jedna od priča velikog utiska, najlepša i najveća ikada ispričana, ne samo u filmskom obliku. Temeljni roman Marija Puza Kopola je na veliki ekran preneo u punom sjaju, a uloge Ala Paćina i Roberta De Nira, da pomenemo samo najisticaniji dvojac, do danas su ostale klasici glumačke uverljivosti.

Drugi deo najslavnije mafijaške sage svih vremena paralelno pripoveda dve radnje, u dva različita prostorno-vremenska sklopa. Jedna se događa 1958. godine, kada Don Mikel Korleone (Al Paćino) nastavlja voditi porodično carstvo, koje želi proširiti kako na nova polja ljudskog delovanja, tako i na druge lokacije, uključujući Las Vegas, Holivud i Kubu. Uz razne poslovno-političke probleme, Mikel mora rešavati i situaciju unutar porodice, pogotovo kod svoje sestre Konie (Talia Šire), koja se vrlo brzo nakon razvoda planira ponovno venčati, za čoveka koji se Mikelu nimalo ne dopada. Kada postane metom pokušaja ubistva, koji ipak preživi, Mikel shvata kako ne smije verovati apsolutno nikome, čak ni onima za koje je mislio da su mu najbliži.

Paralelno toj priči, pripoveda se i o detinjstvu i mladosti začetnika loze Korleone, Vita (Robert De Niro). Nakon odrastanja na Siciliji, 1917. godine 25-godišnji Vito živi u Njujorku gde radi u maloj trgovini, ali polako počinje ulaziti u vode sitnoga kriminala. Nekoliko godina kasnije, kvartovski zaštitnik Don Fanuči postaje svestan aktivnosti Vitove grupe i traži da mu plate određeni postotak u zamenu za mir. Vito naizgled pristaje, ali tokom kvartovske proslave ubija Fanučija i uzima svoj novac natrag. Taj mu čin donese i naklonost čitavog komšiluka, čime počinje prvo poglavlje uspona porodice Korleone.

Kako vreme prolazi, snima se sve više i više filmova, iz arhiva se iskopavaju davno snimljeni i zaboravljeni naslovi, filmska karta sveta svakog se dana širi i na najudaljenije delove sveta. Sve skupa uzrokuje neprestanim pokušajima, a i uspesima, redefinisanja filmskoga kanona, pa se nekad iznimno cenjeni naslovi bez ikakve milosti brišu sa spiska onoga što bi svako ko drži do sebe i imalo voli film trebao pogledati. No, postoje i oni filmovi koji ne samo da kanonu pripadaju, nego bez njih kanon kao takav i ne postoji, a "Kum 2" bez razmišljanja je jedan od njih. Iako tehnički nastavak kriminalističke drame "Kum", ta dva filma zapravo čine organsku i kvalitativnu celinu, jer drugi deo pripoveda i o onome što se događalo posle, ali i o onome što se događalo prije događaja iz prvog dela.


Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2017 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala