Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Gladijator
Maksimus, rimski general, postaje gladijator kako bi osvetio svoju porodicu
  • Naša ocena9/10
  • Vaša ocena10/10

Gladijator

GLADIATOR

, 2000., Velika Britanija, SAD, 155 min.
GladijatorGladijatorGladijatorGladijator
10.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
U naslovnoj ulozi briljira stasiti Australac novozelandskog porekla Rasel Krove (Probuđena savest, Genijalni um) kojemu će upravo uloga tragičnog Maksimusa omogućiti zvezdani status i titulu seks simbola...

Rimsko Carstvo, potkraj 2. veka. Car Marko Aurelije (R. Haris) pokušava sprečiti prodor varbarskih plemena na severnim granicama u čemu mu presudno pomaže hrabri posinak i vojskovođa Maksimus (R. Krove).  Nakon pobede u krvavom boju, ostareli vladar upravo u Maksimusu vidi svog naslednika, iako ga u Rimu čeka njegov rođeni sin Komod (J. Foeniks). Doznavši da će ostati bez carske titule, beskrupulozni Komod odluči ubrzati stupanje na prestolje, te nakon očeve smrti zapovedi ubistvo Maimusa i njegove porodice.

Za razliku od porodice, Maksimus izbegne smrt, ali ne i odlazak u roblje pri čemu ga kupuje Proksimo (O. Red) koji trenira najbolje gladijatore u Carstvu. Postavši Proksimov najslavniji borac u areni, Maksimus se zavetuje da će usred Rima osvetiti smrt svoje neprežaljene porodice...

spektakularnim bitkama i maestralnim vizualizacijama "hleba i igara" koji su od dvoipolsatnog filma učinili jedinstveni spoj prošlosti i budućnosti. Prošlosti što se tiče priče i rekonstrukcije Rimskog Carstva, a budućnosti što se tiče izvrsne produkcije i postprodukcije koje su naoko staromodni žanr približili novom internetskom naraštaju.

Uz briljantnog Rasela Krova  podjednako je uverljiv i Joakin Feniks(Walk the Line, Hotel Ruanda) kao okrutni Komod, dok su ostale uloge podelili Ričard Haris (The Field, This Sporting Life), Konie Nielsen (Misija na Mars, Brødre), Derek Jakobi (The Tenth Man, Ja Klaudije), Djimon Hounsou (Amistad, San o Americi) i sjajni Oliver Red (Tri mušketira, Tommy) kao Proksimo koji je preminuo od srčanog udara usred snimanja, pa su stručnjaci za specijalne efekte naknadno računalno generirali kadrove sa njegovim likom.

Uz glumačke izvedbe i Skotovu režiju, svakako treba istaknuti i fotografiju Džona Matiesona (Fantom u operi), te briljantnu muziku oskarovca Hansa Zimmera (Kralj lavova). Prema očekivanjima, "Gladijator" je dobio mnoštvo nominacija za nagrade Američke filmske akademije, njih dvanaest, a potvrdio ih je u pet kategorija, i to najboljeg filma pri čemu je svog drugog Oskara osvojio Branko Lustig (Schindlerova lista), zatim najboljeg glavnog glumca Rasela Krova, najbolje kostimografije, najboljeg zvuka i najboljih vizualnih efekata. Rimski Kolosej "odglumile" su kulise izgrađene na Malti, a tokom snimanja angažirano je čak 4.000 statista kojima je bilo strogo zabranjeno svako fotografiranje na setu. Šest godina kasnije režiser Ridlej Skot i glumac Rasel Krove ponovno sarađuju i to na snimanju drame "A Good Year".


Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2018 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala