Moj TV - TV Program za 200+ kanala
S Tamarom u akciji: Akcija posvećena porodici iz Bačkog Monoštora, Sombor
Novu epizodu desete TV sezone emisije „S Tamarom u akciji“ gledajte u petak 23.oktobra u 21 sat, na Prvom programu RTS- a.
21. oktobar 2020.

S Tamarom u akciji: Akcija posvećena porodici iz Bačkog Monoštora, Sombor

 

Ivan Poturica živi u Bačkom Monoštoru sa zetom Florijanom i unucima Aleksom (6) i Nikolom (3).  Pre godinu dana, porodica je  doživela tragediju , kada je Natalija Zelanti, Ivanova ćerka, preminula nakon teške bolesti. Deda Ivan se zajedno sa zezom brine o porodici - radi i u firmi ali i kao ispomoć u radovima ljudima u selu, kuva, sprema, vaspitava decu...

Kuća u kojoj porodica živi je napravljena od naboja i prekrivena pločama. U dečjoj sobi plafon je veoma dotrajao, počeo da se obrušava. 

Uz veliku pomoć lokalne samouprave Grada Sombora i mesne zajednice Bački Monoštor, ekipa TV serijala i humanitarnog projekta  „S Tamarom u akciji“ je pomogla i ovoj porodici.

Tamara Grujić, autorka : „Uradili smo novu nivelaciju podova u kući, postavili novu betonsku košuljicu, postavili novi krov, fasadu a srušili smo i šupu i od prvobitne 3 napravili smo novih 6 namenskih prostorija: dnevnu sobu, kuhinju, kupatilo i tri spavaće sobe, za sve članove ove porodice. 

Dok su radovi na obnovi kuće trajali, Tamara i produkcioni tim emisije su i ovoga puta stigli da snime i dočaraju nam lepote i znamenitosti i ovog kraja naše zemlje.

„Bački Monoštor, malo mesto u opštini Sombor, okružen je kanalima i rečnim koritima Gornjeg Podunavlja. Specijalni rezervat prirode je kompleks šumskih, ritskih, barskih i livadskih ekosistema, koje je formirala reka Dunav. Šumama Gornjeg Podunavlja caruje ritski jelen, dok su najznačajnije ptičje vrste crna roda i orao belorepan. U sastavu je Rezervata biosfere Bačko Podunavlje, koje je pod zaštitom Uneska.“ otkriva Tamara i dodaje: 
 
„Očaravujuću prirodu na ovoj teritoriji održavaju i čuvaju meštani, veoma vredni ljudi. Većina njih su zanatlije, koji se trude da očuvaju stare i veoma zanimljive zanate. Jedini graditelj drvenih čamaca u Srbiji živi i radi baš u Bačkom Monoštoru. Pored njega, upoznali smo i kovača a naučili smo i kako se plete ribarska mreža.Posetili smo etno kuću „Mali Bodrog“, nabijaču sa krovom od trske, koja na autentičan način oslikava način života u ovom selu pre više od stotinu godina. Ono što Bački Monoštor takođe čini posebno zanimljivim je i prvoligaški kriket klub „ Bodroški jeleni“, koji u timu ima i nekoliko reprezentativaca. Snimili smo i grad Sombor koji je poznat po svom zelenilu, naročito po bođošima, a to je visoko listopadno drveće doneto čak iz Misisipija, davne 1903. godine...“
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala