Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Ledolomac - od ambisa do nove hit serije
Strip "Ledolomac" ekranizovan je kao film pre samo sedam godina, i to odlično, što je stavilo autore serije pred još teži zadatak.
27. jul 2020.

"Ledolomac" - od ambisa do nove hit serije

 Sada kada se serija posle mnogo problema pojavila može se reći da su prepreke preskočene, a sledeću sezonu podržaće lično Lenjin.

 
Voz ima snažno simboličko značenje u istoriji komunističke revolucije - setimo se onog kojim je Lenjin došao u Rusiju i pokrenuo događaje koji su izmenili istoriju.
 
U stripu Ledolomac po scenariju Žaka Loba i Olivijea Legrana, u crtežu Žan-Marka Rošea, našu planetu zadesila je apokalipsa. Svet se zaledio a čovečanstvo živi u vozu koji se neprekidno kreće oko Zemlje i u tom kretanju čuva svoju energiju, toplotu i životnu snagu.
 
 
Nedavno je Ledolomac izašao po prvi put i kod nas. Propuštena je prilika da imamo strip u vreme Bongovog bioskopskog remek-dela, ali novo izdanje koincidira sa svežom ekranizacijom u formi "Netfliksove" serije.
 
Bongov film je ponudio jedno jasno marksističko čitanje stripa i definisao je voz kao kapitalistički svet podenjen na klase, gurnut u jedno perpetualno kretanje koje bi moralo imati tehničko opravdanje ali je vremenom postalo datost i dobilo mistična svojstva, a zaplet je bazirao na pokušaju obespravljenih putnika iz zadnjih vagona da se dokopaju lokomotive i preuzmu kontrolu.

Netfliksov "Ledolomac" 

Serija Ledolomac imala je teškoće u realizaciji, a između dva kreatora Džoša Fridmana koji je otpušten i Grema Mensona koji ga je nasledio pale su veoma teške reči, praćene smenama i u drugim kreativnim sektorima ekipe, pa je na kraju ovaj projekat percipiran kao veoma rizična produkcija mreže TNT.

Serija u svojoj prvoj polovini teče kao detektivska misterija u kojoj se rešava ubistvo putnika iz repnog dela voza, dočim u drugom delu iz tih događaja proisitiče revolucija koja se rasplamsava i preti da promeni vlast u vozu.

Struktura "male priče" iz koje izrasta "velika priča" nije nova. Ali u vreme kada je ceo svet bio obuhvaćen užarenim protestima zbog brutalnog ubistva Džordža Flojda, i sa gnevom ljudi koji su dugo bili izolovani zbog pandemije, u klaustrofobičnim uslovima sličnim onim u vozu, učinila je Ledolomac izuzetno aktuelnim, maltene kao da je nastajao u realnom vremenu u odnosu na događaje.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala