Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Pepeljuga slavi 70. rođendan
"Pepeljuga", jedini crtani film na svetu u kome neko gubi staklenu cipelicu, a bundeva se pretvara u kočiju, "rođen je", pre tačno 70. godina.
18. februar 2020.

"Pepeljuga" slavi 70. rođendan

 

Diznijev klasik imao je svoju premijeru u 15. februara 1950. godine u Bostonu.

Animirana fantazija nastala je na bajci Šarla Peroa, iako mnogi narodi na svetu imaju neku verziju priče o Pepeljugi i smatra se da je njena priča stara oko 2.000 godina.
 
"Pepeljuga" je bio Diznijev 12. crtani film, koji je izmenio sam koncept klasike i uveo Dizni u "zlatno doba". Dvorac u koji Pepeljuga odlazi na bal, postao je simbol Diznijevog magičnog sveta.
 
Kada je objavljen, crtani film je istog trena doživeo planetarni uspeh, dobio tri nominacije za Oskara i bukvalno spasao Dizni od propasti. Početkom 1950-ih studio je bio u ogromnim dugovima, da bi se verovatno i zatvorio, da "Pepeljuga" nije zaradila preko 95 miliona dolara širom sveta.
 
Dizni je na njemu ponovo zaradio 1988. godine, kada je "Pepeljuga" postala dostupna na VHS-u.
 
Na nastavak ovog animiranog klasika čekalo se pune 52 godine. "Pepeljuga 2 - Snovi se ostvaruju" bila je namenjena samo za kućnu distribuciju, baš kao i treći nastavak "Pepeljuga 3 - Igra sudbine" iz 2007. godine, koji nudi alternativnu verziju orginala.
 
izvor: telegraf
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala