Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Internacionalni festival videa i kratkog filma Šortc
"Šortc" od 23. do 25. decembra 2016. godine u prostorijama Akademije umetnosti i Muzeja Savremene umetnosti u Novom Sadu.
20. decembar 2016.

Internacionalni festival videa i kratkog filma "Šortc"

Tema sedmog po redu Internacionalnog festivala videa i kratkog filma "Šortc" ove godine je "Nulta tačka" koji će trajati do 23. do 25. decembra 2016. godine u prostorijama Akademije umetnosti i Muzeja Savremene umetnosti u Novom Sadu.

Značajno je da će se poslednjeg dana festivala 25. decembra 2016. u Muzeju Savremene Umetnosti Vojvodine od 19 časova, a u saradnji sa sa Crnogorskom Kinotekom publici predstaviti kratki radovi filmskog i televizijskog reditelja i scenariste Živka Nikolića, brata scenariste i glumca Dragana Nikolića: „Polaznik", „Bauk", „Prozor", „Oglav", „Graditelj",„Biljeg" u trajanju od 70. minuta.

Živko Nikolić, snimao je kako dokumentarne filmove tako i dugometražne filmove, televizijske filmove i TV serije. Radnja njegovih filmova je uglavnom smeštena u ruralna podneblja planinske i (delom) primorske Crne Gore, u krajeve iz kojih je i sam poticao. U svojim filmovima je prikazivao patrijarhalni moral, položaj žene, odnos supružnika, nazore stanovnika i tome slično. Sa druge strane, uspevao je i da u filmovima smeštenim u ruralnim krajevima Crne Gore postavi alegorije mnogo univerzalnijih tema. Tako, na primer, u filmu "Čudo neviđeno" prikazuje pogubnost utopističke ideologije.

23. i 24. decembra 2016. od 19 časova u Kosovskoj 33 biće predstavljeni aktuelni, nagrađivani autori iz sveta video umetnosti, animacije i kratkog filma među kojima su: Kristian Cerami, sa radom „Crna ovca", Džob Džoris i Marieke sa radom „Bez zvuka", Marlie van de Vel sa radom „Džonas i More", Harald Hand sa radom „Carstvo Zla" kao i mnoge druge značajne autore.

Od 21 čas nastupiće bend „D.O.F." –„Dubina polja", u Kosovskoj 33 u sastavu: Andreja Rondović – vokal, Vukašin Živaljević– solo gitara, Željko Škrbić – ritam gitara, Jovan Milinov – bas, Nikola Sekerić – bubanj. D.O:F. je hobi rok bend i svi članovi su nastavnici Univerziteta u Novom Sadu.

Festival"Šortc" do sada ima zavidnu arhivu renomiranih i nagrađivanih autora iz celog sveta kao i godišnju produkciju autora sa Akademije Umetnosti.

Produkcija je u formi bazirana na avangardama sa početka dvadesetog veka, eksperimentalnom filmu, animaciji, dokumentarnoj video praksi, savremenoj video umetnosti, kao i multimedijalnim praksama, interaktivnom videu, video instalaciji i zvučnom perfomansu, dok sadržajno neguje autentičan i originalan izraz autora. Kvalitet studenstkih radova predstavljen je u programskom delu studenskih ostvarenja internacionalnog "Šortc" festivala.

Snaga "Šortc" festivala jesu studenti Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu koji grade urbanu politiku grada i učestvuju u produkciji kulturnog identiteta, zbog toga mi ŠORTC vidimo kao „video jezgro" grada u kome se susreću edukacija, produkcija i prezentacija višeslojno, i kao „pod-jezgro kreativne komunikacije" brojnih autora, organizatora i publike.

Internacionalni festival kratkog videa i filma „ŠORTC" pokrenula je Katedra za nove likovne medije Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu 2009. godine.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala