Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Retrospektiva filmova Gorana Paskaljevića u Beču
Austrijski filmski arhiv prirediće od 2. aprila do 1. maja retrospektivu celokupnog opusa srpskog filmskog reditelja Gorana Paskaljevića.
7. april 2016.

Retrospektiva filmova Gorana Paskaljevića u Beču

 U velikoj dvorani bečkog bioskopa „Metro kino“ biće prikazano 16 Paskaljevićevih igranih filmova.

Goran Paskaljević će prisustvovati svečanom otvaranju retrospektive i tokom sedam dana boravka u Beču imaće više razgovora sa publikom, kao i brojne susrete sa predstavnicima austriskih medija.
 
U posebnoj publikaciji, koju je izdao Austrijski filmski arhiv, Paskaljević je predstavljen kao „verovatno najznačajniji i najproduktivniji srpski autor današnjice, koji uz Dušana Makavejeva i Emira Kusturicu svedoči o velikom istorijskom značaju jugoslovenske kinematografije u Evropi“.
Paskaljevićevi filmovi, kako je navedeno u publikaciji, već decenijama „obasjavaju horizont Balkana tragikomičnim pričama sa briljantnim glumcima, impresivnom fotografijom i najfinijim oscilacijama ljudske duše, uz uzbudljivu muziku koju je najčešće komponovao Zoran Simjanović“.
 
Kako se dalje navodi u pomenutoj publikaciji, Paskaljević uklapa sve ove elemente stvarajući izuzetno harmonična dela, a mnogobrojne nagrade na najznačajnijim filmskim festivalima utrle su put njegovom opusu, kojim prevashodno dominira poetičnost.
 
Jugoslovenska kinoteka pozajmila je Filmskom arhivu Austrije, sa kojom tesno sarađuje, nove kopije filmova koje su pre nekoliko godina izrađene za potrebe Paskaljevićeve retrospektive u Muzuje moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku i u Britanskom filmskom institutu u Londonu.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2022 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala