Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Ovo je 10 najboljih serija 21. veka - a Netfliks nije među njima!
"Igra prestola", "Breaking Bad", "Mad Men" ... 21. vek su obeležile sjajne serije. BBC je intervjuisao 206 TV stručnjaka iz 43 zemalja i otkrivamo vam prvih deset najboljih serija.
1. novembar 2021.

Ovo je 10 najboljih serija 21. veka - a Netfliks nije među njima!

 

Intervjuisano je 206 TV stručnjaka iz 43 zemlje, uključujući novinare, kritičare i predstavnike zabavne industrije. 100 njih su bile žene, 104 muškarca i dve ne-binarne osobe. Svaka osoba dala je listu ličnih top deset - ukupno 460 različitih serija.

1."The Wire" - najbolja serija 21. veka
 
"The Wire" je preuzela od 2002. do 2008. godine. Serija trilera govori o radu policijskog odeljenja u Baltimoru, posebno u pogledu trgovine drogom u Američkom gradu. Svakom sezonom je težište stavljen na druge figure i drugo područje metropole. "Žica" se smatra izuzetno realnom produkcijom,  jer je serijski autor David Simon radio kao policijski reporter.
 
2. "Mad Men"
 
"Mad Men" serija bila je emitovana od 2007.-2015 godine. Radi se o izmišljenoj reklamnoj agenciji u Njujorku 1960-ih. Don Draper (Jon Hamm) je kreativni genije agencije "Sterling Cooper" i ubedje sa svojim samopouzdanjem i šarmom i najteže kupce. Ali Draper ima mračnu prošlost koja bi mu mogla biti fatalna u lavovoj jami reklamne industrije.
 
3. "Breaking Bad"
 
"Breaking Bad" je trajala od 2008. do 2013. godine i govori o srednjoškolskom nastavniku hemije Valter Vhite (Brian Cranston) koji dobija dijagnozu raka, ali ne može da priušti skupo lečenje. On počinje da proizvodi drogu za dilera Jesse (Aaron Paul). 
 
4. "Fleabag"
 
"Fleabag" je priča o gradskoj devojci koja se bori s raznim tragedijama u svom životu, ali kroz njih prolazi uz pomoć neverojatnog i urnebesnog humora. Ipak, specifičnost serije ne leži samo u njenom humoru – glavna protagonistica je zapravo mračan i kompleksan lik, a serija izvrsno pleše između humora, tame i drame. Pomalo haotičan način života, emotivna nestabilnost i donošenje upitnih životnih odluka, doveli su do izraza „fleabag“ koji opisuje glavnu protagoniskinju kao tzv. prljavicu.
 
5. "Game Of Thrones"
 
"Game Of Thrones" emitovana je od 2011-2019. U zemlji u kojoj leto traje decenijama, a zime mogu trajati i ceo životni vek, problemi su na vidiku. Od spletka u južnim i divljim istočnim područjima, preko obojenog severa do starog zida koji štiti kraljevstvo od mraka, dve moćne porodice igraju opasnu igru mačaka i miševa u nastojanju da preuzmu vlast preko sedam kraljevstava . Dok izdaja, požuda, spletka i natprirodne snage trese četiri dela kraljevstva, njihova krvava borba za gvozdeni prestol ima nepredvidive i dalekosežne posledice.
 
6. "I May Destroy You"
 
"I May Destroy You" (2020). Antiteza televizijskog prvenca koji humorom prikriva problem savremene generacije u drugom krugu mnogo surovije i transparentnije upire prstom u generalni problem, uslovno rečeno, naše generacije. 
 
7. "The Leftovers"
 
"The Leftovers" emitovala se od 2014-2017. Nešto što je promenilo svet dogodilo se 14.10.2011. godine. Dva posto čitavog čovečanstva je nestalo, iščezlo, isparilo naočigled njihovih bližnjih. Niko ne zna šta je uzrok nestanka, ni po kom je principu odabrano tih 2% (ne)srećnika. Da li je to Božja volja? Slučajnost? Prirodni fenomen? Da li nestali imaju išta zajedničko? Jesu li otišli na bolje mesto? Hoće li se vratiti?
 
Radnja serije počinje nekoliko dana pre treće godišnjice iznenadnog nestanka. Glavni lik, Kevin Garvi, šef je policije u Mepltonu, malom idiličnom gradiću nadomak Njujorka. Pored napora da održi red u gradu, ima još većih problema da održi red u svojoj glavi usled psihičkih problema koje je nasledio od oca, njegovog prethodnika na mestu šefa policije. Bitku za održavanje reda u porodici je već izgubio, jer mu se žena pridružila sekti koja ima vrlo neobične poglede na svet, gubi povezanost sa ćerkom, a sina nije video duže vreme.

8. "The Americans"
 
"The Americans" (od 2013. do 2018. godine) Radnja joj je smeštena u 1980-e, u vreme Hladnog rata, političkog sukoba između zapadnih sila predvođenih SAD-om i istočnih sila predvođenih SSSR-om koji se vodio od 1945. do 1991. Priča prati Elizabeth (Keri Russell) i Philipa Jenningsa (Matthew Rhys), dvoje sovjetskih tajnih agenata, špijuna, koji pretvarajući se da su bračni par s dvoje dece (Holly Taylor i Keidrich Sellati) u severnoj Virginiji, u predgrađu Washington D.C.-ja, žive svoj dvostruki, često opasni život.
 
9. "The Office" (UK)
 
"The Office" je serija koja se emitovala od 2001. do 2003. Radnja prati svakodnevicu zaposlenih u jednom od ogranaka izmišljene kompanije Dander Miflin za prodaju papira. Glavni lik u seriji je Majkl Skot, regionalni menadžer ogranka kompanije u Skrantonu.
 
10. "Succession"
 
"Succession" se emituje od 2018. godine i još nije gotova. Radnja serije se dešava u Njujorku i obrađuje teme moći, politike, novca i porodice. Žestoki i moćni Logan Roj, ostareli otac porodice, direktor je Vejstar rojka, međunarodnog medijskog konglomerata pod kontrolom njegove porodice. Oženjen je trećom ženom Maršom, divnom ali zastrašujućom partnerkom. Kendal Roj, Loganov najstariji sin iz drugog braka, trenutno je predsednik jednog sektora i prvi naslednik. Roman Roj, Kendalov mlađi brat, Loganov je iskreni, veseli sin, koji više ne radi u Vejstaru. Šivon Šiv Roj, Loganova jedina ćerka i najmlađe dete, juri karijeru u politici. Konor Roj, najstariji sin i jedino dete iz prvog braka, vodi nezavisan život u Nju Meksiku. Napetost raste kako se bliži Loganov rođendan i sve prerasta u borbu moći između oca i sina, kao i između ostale dece međusobno. Deca se suočavaju sa teškim izborom dok traje svađa oko kontrole nad kompanijom i odanosti porodici.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala