Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Zašto treba da pogledate seriju Kondor
Špijunski trileri ne izlaze iz mode. Pogotovo oni koji su pisani u periodu hladnog rata i kao takvi obeleženi geopolitičkim napetostima koje su dugo tresle planetu.
3. jun 2021.

Zašto treba da pogledate seriju "Kondor"

 

Kondor (Condor) je upravo takav špijunski triler koji je 1974. godine, pod naslovom Six Days of the Condor, napisao Džejms Grejdi, a koji je 2014. napisao i nastavak.

 
Priča je dobila i svoju serijsku formu – Kondor tako, na briljantan način, kombinuje i adaptira i jedno i drugo Grejdijevo delo u savremenom ruhu. Ljubitelji žanra ovaj naslov nipošto ne bi trebalo da propuste, kao što, zapravo, ne bi smeo da ga propusti niko. Zato ćemo secirati seriju i navesti pet razloga zbog kojih je Kondor deo obavezne serijske literature.
 
Serija počinje u srijedu 02.06., a emitirat će se u terminu od od ponedjeljka do četvrtka u 21:50h.
 
RELEVANTNOST
 
Iako je literarni predložak nastao sedamdesetih, a njegov nastavak četiri decenije kasnije, kroz seriju se na koherentan način gradi jedna priča koja je i te kako relevantna za aktuelno stanje, za savremeni društveni, politički i vojnoobaveštajni kontekst. Kondor je „modernizovan“, u prvom planu su problemi koji zaokupljuju današnjicu. Osim, naravno, terorizma, tu su sistemi nadzora, obaveštajne mahinacije, sofisticirane tehnološke metode istraživanja, opskurni i sumnjivi alati tajnih službi, važnost informacija, kao i lične priče onih koji su deo tog misterioznog, džinovskog sistema, a koje gotovo nikada ne upoznajemo.
 
NAPETOST
 
U seriji se umrežavaju i sukobljavaju različiti elementi koji pletu turbulentnu atmosferu, nepredvidivu priču i izuzetno napetu radnju čiji razvoj u određenim trenucima prelazi u svojevrsnu paranoičnu slepu ulicu, u opaku psihološku zapetljanost glavnih likova. Pritom, bez obzira na individualno, serija ne gubi iz vida ono šire, opšte. Specifičnost serije odražava se upravo u spoju, odnosno konfliktu ta dva nivoa, pojedinca i sistema, što predstavlja čvor čije je raspetljavanje i te kako pod znakom pitanja.
 
KVALITET I POHVALE
Naravno, ako kritičari kažu da je nešto dobro, to ne mora nužno da ima vrednost za svakog. Ali što se ove serije tiče, u ispravnost recenzija i ocena uverili smo se sami. Kondor se nalazi na visokom nivou na popularnim portalima, forumima i veb-sastajalištima publike koja gleda serije. I to ne bez razloga. Uz stvari koje ovde navodimo, mogle bi da se navedu još mnoge. Bićemo sažeti i objediniti ih jednom rečju: kvalitet. I to u svim segmentima: gluma, scenario, estetika, produkcija. Rekli bismo da je to, za sad, naslov koji je pravi hit.

MAKS AJRONS
 
Glumačka postava je na nivou zadatka. Vilijam Hart, Bob Balaban, Lim Labani, Mira Sorvino, Brendan Frejžer i drugi članovi postave na savršen način se uklapaju u Kondorov svet. Njihova agilnost i uronjenost u priču, kao i sposobnost scenarista i producenata, unose dodatan i krucijalan sloj kvaliteta čitavoj seriji. Među njima se posebno ističe glavni glumac, Maks Ajrons koji tumači Džoa Tarnera, mladog analitičara CIA. U ovoj ulozi Ajrons se briljantno snašao, a njegove sposobnosti i kapaciteti uveliko su ojačali seriju, ne samo u glumačkom, nego i u narativnom smislu. Naime, teško je zamisliti neko drugo lice u glavnoj ulozi.
 
SCENARIO
 
Scenario je, moglo bi se reći, najvažniji element svakog filma i serije, a kada je reč o špijunskom trileru, scenario je definitivno najvažnija komponenta ili, drugim rečima, baza svake kvalitetne špijunske priče. Kondor je u tom pogledu ostavio jako malo, gotovo nikakvog prostora za kritiku. Gledajući epizode, imamo osećaj kao da letimo kroz njih, dok se s druge strane gubimo u zamršenim obaveštajnim lavirintima, da bismo ubrzo nakon toga osetili bliskost i opaku familijarnost individualne izolacije, straha i nestabilnosti. Džejson Smilovic i Tod Kacburg su, s ostatkom ekipe, odradili fantastičan posao.
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Pogledaj sve komentare (2)
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2021 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala