Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Biografski filmovi na FEST-u koje ne smete da propustite
Ovom prilikom preporučujemo 5 biografskih filmova iz bogatog filmskog programa.
2. maj 2021.

Biografski filmovi na FEST-u koje ne smete da propustite

 

 
Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji će se u organizaciji Centra Beogradskih festivala – CEBEF održati od 7. do 16. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano više od 70 filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina.
 
Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost" sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Gospođica Marks

Režija: Susanna Nicchiarelli

Italija, Belgija / 2020 / 107’

Program: Glavni takmičarski program

Elenor - bistra, inteligentna, strastvena i slobodna - najmlađa je ćerka Karla Marksa. Kao jedna od prvih žena koja je spojila teme feminizma i socijalizma, ona učestvuje u borbi za radnička i ženska prava i za ukidanje dečijeg rada. Kada 1883. upozna Edvarda Avelinga život, koji je do tad vodila, raspada se kroz strastvenu, ali tragičnu ljubavnu priču.

Bićemo zaboravljeni

Režija: Fernando Trueba

Kolumbija / Colombia, 2020 / 136’

Program: FEST 49

Zasnovan na kultnom romanu Hektora Abada Fasiolinsea, film prikazuje život Hektora Abada Gomeza, istaknutog lekara i aktiviste za ljudska prava u polarizovanom, nasilnom Medeljinu sedamdesetih. Porodični čovek se brinuo ne samo za sopstvenu decu, već i za decu iz siromašnih staleža, pa je njegov dom bio prožet vitalnošću i kreativnošću, što je rezultat obrazovanja zasnovanog na toleranciji i ljubavi. Ništa nije moglo predvideti da će kancer oduzeti život jednoj od njegovih voljenih ćerki. Vođen tugom i besom, Hektor se posvetio društvenim i političkim uzrocima vremena. Ali, netolerantno društvo Medeljina maltretiralo bi ga dok konačno nije ućutkan. Ovo je intimna priča viđena očima njegovog sina jedinca, Hektora Abada Fasiolinsea, jednog od najistaknutijih pisaca moderne književnosti na španskom jeziku.

Kreka: Lovac na snove

Režija: Slobodan Ivetić

Srbija , 2021 / 92’

Program: Glavni program - van konkurencije

Film Kreka: Lovac na snove prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića - Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije. Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere. Kreka: Lovac na snove snoliko je putovanje kroz veličanstven svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost.

 

Andrej Rubljov

SSSR / Soviet Union, 1966 / 205’

Program: Festovih 50

Režija / Director: Andrei Tarkovsky

Život ikonopisca Andreja Rubljova u turbulentnom periodu ruske istorije, kroz nekoliko epizoda. Na srednjevekovnu Rusiju gleda se sa stanovišta ovog lutajućeg monaha, suočenog sa uznemirujućom stvarnošću čija će istovremeno užasavajuća i zavodljiva priroda dovesti u pitanje njegov poziv i veru.

 

 

Minimata

Režija: Andrew Levitas

SAD, Velika Britanija, 115’

Program: Gala

Nakon vremena uspeha tokom Drugog svetskog rata, proslavljeni ratni fotograf Vilijam Judžin Smit otuđuje se od svih. Isprva odbija poziv urednika magazina "Life" da otputuje u Japan 1971. i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta poznatog kao Minamata. Ipak, kada ga pasionirana žena prevodilac pozove da ipak to učini, Judžin prihvata mogućnost da otkrije razorne posledice korporativne politike, kao i saučesništvo policije i vlasti. Naoružan samo sa svojom pouzdanom kamerom protiv moćne korporacije, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje lokalne zajednice i napravi takvu fotografiju koja će ovu priču proširiti svetom.

 

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima.

U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije "Moj Komplet" (na 10 i više kupljenih ulaznica).

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala