Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Serija Tihi Don, od 20. marta na RTS 2
Glavne tumače Sergej Makovecki, Ljudmila Zajceva, Polina Černiševa i Jevgenij Tkačuk. Režiju potpisuje: Sergej Ursuljak
15. mart 2021.

Serija "Tihi Don", od 20. marta na RTS 2

 

Mini-serija o tragičnoj sudbini donskih Kozaka i krvavom građanskom ratu u Rusiji, snimljena po čuvenom romanu dobitnika Nobelove nagrade - Mihaila Aleksandroviča Šolohova, stiže na Drugi program RTS-a.

Ovaj grandiozni projekat TV kanala Rusija dobitnik je ''Zlatnog orla'' 2017. godine u kategoriji najbolje TV serije , prestižne nagrade ruske Nacionalne akademije filmske umetnosti i nauke i predstavlja četvrtu ekranizaciju jednog od najvažnijih dela svetske književnosti, čija radnja je smeštena na početak 20. veka, upravo pre početka Prvog svetskog rata, a zatim i građanskog rata u Rusiji.
 
 
U središtu priče nalazi se porodica Melehov iz Tatarska, potomci Kozaka koji je, na zgražavanje većine, uzeo za ženu Turkinju, koju je zarobio u Krimskom ratu. Nju su sumnjičavi susedi optužili da je veštica, čak su pokušali da je ubiju, ali ih je rasterao njen muž. Njihovi potomci, sinovi i unuci, koji su glavni likovi Tihog Dona, često su nosili nadimak Turčin. Ipak, bili su poštovani u oblasti Tatarska.
 
 
Grigori Pantelejevič Melehov je perspektivan mlad vojnik, koji se zaljubljuje u Aksiniju, suprugu porodičnog prijatelja Stepana Astrahova. Između Stepana i nje nema ljubavi, on ju stalno fizički zlostavlja. Kada se Grigori i Aksinija zaljube jedno u drugo i pobegnu, nastaje razdor između Melehovih i Astrahovih. A onda počinju ratovi, Prvi svetski i građanski, u kojima će učestvovati svi najbolji mladi Kozaci i koji će se pokazati kao najkrvaviji ratovi Rusije. Radnja se premešta na Austrougarski front, gde Grigori spasava Stepanov život, ali ni to nije dovoljno da okonča sukob.
 
 
U seriji su prilično verodostojno prikazani detalji iz života kozaka, njihova odeća, govor i tradicija. Posuđe i čaše, tiganji od livenog gvožđa, mesingani čajnici, stoljnaci i zavese, drvene škrinje, ramovi za vez, srebrne minđuše i nakit su autentični i prikupljeni su od kolekcionara, lokalnog stanovništva i muzeja, za potrebe snimanja.
 
 
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala