Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Odložen FEST
Međunarodni filmski festival FEST, ove godine, održaće se kasnije, u skladu sa kalendarom velikih svetskih filmskih manifestacija, kako prenose medije.
26. januar 2021.

Odložen FEST

 

Termin održavanja, najverovatnije, u aprilu. Oktobarski salon i ove i sledeće godine. Takođe, 30. izdanje „Belefa“ planiran za kraj juna ili početak jula, ali sa modifikovanim konceptom.

 
Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl rekao je Tanjugu da će FEST 2021. biti održan nešto kasnije nego inače, najverovatnije od 2. do 11. aprila.
 
Karl napominje da je festival u Berlinu pomeren za mart, dodela Oskara za april, Kan za jun, kao i FEST koji zbog aktuelnosti prati kalendar velikih svetskih filmskih manifestacija.
 
„U prilog navedenom datumu ide i okolnost da će se do aprila osetiti povoljne posledice vakcinacije koja u Srbiji već uzima zamah, a biće još masovnija u februaru i martu i kod nas i u inostranstvu. Uz lepše vreme pred dolazak proleća i, nadamo se svi, mnogo manje zaraženih i relaksaciju mera, mislim da će i publika moći komfornije da oseti festivalsku atmosferu“, kaže Karl.
 
Prema njegovim rečima, plan je da se program FEST-a odvija u manjim dvoranama, ali većeg kapaciteta i s maksimalnim brojem projekcija, od jutarnjih do kasnih večernjih, kako bi se u potpunosti iskoristio broj mesta koji u tom trenutku bude dozvoljen.
 
„Filmova će biti dovoljno, a selektovan program u koji sam imao uvid deluje iznenađujuće dobro imajuću u vidu kinematografsku godinu iza nas“, istakao je Karl.
 
Sekretarijat za kulturu, kako je objasnio, danas je raspisao redovni godišnji konkurs, koji će biti otvoren za prijave do 1. marta.
 
„Kao što svima poznato, prošle godine je konkurs bio otkazan zbog epidemije kovida 19 i ta sredstva su bila solidarno preusmerena u saniranje posledica korone, na isplatu finansijske pomoći našim koleginicama i kolegama bez stalnog zaposlenja u gradskim ustanovama kulture“, navodi Karl.
 
Gradski sekretar za kulturu otkriva i kada će biti održan Oktobarski salon.
 
„Oktobarski salon je bijenalna manifestacija, pa nije izvodljivo da ove 2021. imamo tzv. duplo izdanje, što je okvir za ostale smotre koje se održavaju na godišnjem nivou, a koje su 2020. otkazane zbog korone. Zato smo odlučili da izdanje planirano za 2020. održimo ove jeseni, a da odmah 2022. imamo i naredni salon, kako bi se 2024. vratili u standarni ritam svake parne godine“, objašnjava Karl i napominje da će se Salon ove godine održati u Muzeju 25. maj.
 
„U planu nam je da sledeće godine, nadam se uz saglasnost Ministarstva kulture i Vlade Republike Srbije, Oktobarski salon bude pozicioniran u takozvanoj staroj zgradi Ložionice u Savskoj ulici blizu Beograda na vodi, koja je nakon najavljenog renoviranja inače planirana za višenamenski kulturni centar. Možda bi u budućnosti mogla da postane i primarna adresa Oktobarskog salona“, rekao je Karl,a prenosi RTS.
 
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2021 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala