Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Festival na Paliću, Mirjani Karanović uručena nagrada „Aleksandar Lifka“
Domaća dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“, Mirjana Karanović, poklonila se publici u Subotici.
14. septembar 2020.

Festival na Paliću, Mirjani Karanović uručena nagrada „Aleksandar Lifka“

Svečanom ceremonijom u bioskopu "EuroCinema" u Subotici i premijerom filma „Ime naroda“, reditelja Darka Bajića, uz propisane mere zaštite, otvoren je 27. Festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 18. septembra. Publiku su video-porukama pozdravile dobitnica nagrade „Andergraund spirit“ Sara Fgaier i Ildiko Enjedi, inostrana dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“. Domaća dobitnica ove nagrade Mirjana Karanović, poklonila se publici u Subotici.

Ime naroda je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka.

„Hrabar je potez omogućavanje gledaocima da dožive bogatstvo. Da budu bogatiji za nove filmove koji će gledati na ovom festivalu. Nadam da će i moj film ostati kao neki životni događaj, koji će se pomešati sa ovim događajima. Čini mi se da će Ime naroda, ostati dugo, dugo zapamćen u mislima onih gledalaca koji ga budu gledali“, naglasio je reditelj Darko Bajić na otvaranju festivala.

 U filmu rađenom po scenariju Milovana Vitezovića, glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, dok ostale uloge tumače Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić i drugi.

Festivalski program održavaće se u bioskopskim dvoranama u Subotici i na Paliću, a biće prikazano više od 130 filmova u 15 programskih celina.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je napomenuo da su tokom 26 dosadašnjih festivala, najbolji evropski filmovi ispričali mnogo nezaboravnih priča na velikom platnu.

„Ponosan sam na našu zemlju, pokrajinu i grad, što smo uspeli da održimo kontinuitet i nastavimo tradiciju“, naglasio je Bakić.

Nil Jang, selektor programa Mladi duh Evrope i ko-selektor programa Paralele i sudari, predstavio je Saru Fgaier, ovogodišnju laureatkinju nagrade „Andergraund spirit“, koju festival dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.

„Sara je dobitnica Evropske filmske nagrade za film Gli Anni koji je režirala, napisala, producirala i montirala, ali je najpoznatija po svom montažerskom radu. To je glavni razlog zašto smo joj dodelili nagradu. Većina festivala daje specijalne nagrade rediteljima i glumcima, ali mi na Paliću prepoznajemo da mnogo važnih ljudi radi na filmu, kao što su upravo montažeri. Specijalnost Sare Fgaier je montaža arhivskih snimaka, kojima dodaje originalan autorski pogled. Bez prošlosti film nema sadašnjost, a bez sadašnjosti nema budućnosti“, zaključio je Jang.

Sara Fgaier i Ildiko Enjedi, dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca, zahvalile su na nagradi publici i organizatorima putem video-linka.

Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, uručio je nagradu „Aleksandar Lifka“ legendarnoj glumici Mirjani Karanović, laureatkinji u kategoriji domaćih stvaralaca.

Zelenović je istakao da je ona pre svega filmska glumica, zato što je snimila 70 igranih ostvarenja, što je jedan od ređih slučajeva u našoj kinematografiji. Direktor festivala rekao je da se Mirjana Karanović nalazi u odličnom društvu prethodnih laureata, poput Mikija Manojlovića, Mire Banjac, Milene Dravić, ali i Tea Angelopulosa, Jiržija Mencla, Kena Louča i drugih velikana evropskog filma.

Mirjana Karanović rekla je da je ponosna na 40 godina bavljenja ovih divnim poslom u koji se zaljubila još dok je bila dete i čeznula se bavi glumom: „Mislim da je najveći uspeh glumca da traje. Da ta neka strast iznutra ima gde da se iskaže. Ono što jeste za mene gluma, to je produženo detinjstvo i način da svet mašte koji me je beskrajno radovao dok sam bila dete, zapravo postane svet u kome sam nastavila da živim na sceni“.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala