Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Restaurirani „Balkanski špijun“ u Jugoslovenskoj kinoteci 3. oktobra
Film „Balkanski špijun“ restauriran je i premijerno prikazan u Centru za kulturu „Vlada Divljan“. Slede besplatne projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci.
27. septembar 2019.

Restaurirani „Balkanski špijun“ u Jugoslovenskoj kinoteci 3. oktobra

 Novi, dvanaesti digitalno restaurirani film u okviru projekta „Vip Kinoteka“, Balkanski špijun iz 1984. godine, Božidara Bote Nikolića i Dušana Kovačevića, prikazan je na svečanoj projekciji 20. septembra u prisustvu dela autorske ekipe i glumaca tog, kako je istakao direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, vanvremenskog klasika. 

„Jedno od najpopularnijih filmskih ostvarenja u regionu, Balkanski špijun u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, koje je 1984. na Festivalu igranog filma u Puli ovenčano Zlatnom arenom, publika će od sada imati priliku da gleda u vrhunskom kvalitetu zahvaljujući digitalnoj restauraciji“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

„Ova filmska satira, u kojoj su nezaboravne uloge ostvarili Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Sonja Savić, Zvonko Lepetić, verodostojno i na duhovit način kroz lik Ilije Čvorovića oslikava jedno vreme kao i arhetip 'balkanskog špijuna', što ovaj film čini i dalje aktuelnim“, dodao je Pantelić.

„Posvećujemo ovu projekciju svima onima koji su ga stvarali, a koji više nisu sa nama“, rekao je Pantelić, a uz buran aplauz publike odao je priznanje kreacijama Danila Bate Stojkovića, Bore Todorovića, Sonje Savić, Zvonka Lepetića...

Mira Banjac: Bila sam mala

Iz filmske porodice Čvorović na scenu je izašla Mira Banjac (koja je igrala Ilijinu suprugu Danicu), dočekana pravim ovacijama, a pridružili su joj se Božidar Nikolić, Branka Petrić, Milan Caci Mihailović, Slobodan Ivetić i Milenko Jeremić.

„Mi smo sada ostaci raskoši. To je život podario nama nekolikima. A cele porodice nema. Uvek je to jedna tuga. Jer to jeste bila jedna porodica, koja je krenula iz pozorišta. Imali smo veliku sreću, prvo što smo imali tako jak predložak – dramu Duška Kovačevića, zatim da je Bota Nikolić bio za kamerom i Duško kao supervizor“, izjavila je Mira Banjac.

Kako je priznala, nije uopšte očekivala da će igrati u ovom filmu. „Gledala sam predstavu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Veoma mi se dopala. Branka Petrić je bila Danica i igrala je savršeno. Međutim, film ima neke druge zahtevnosti. Znam ja šta je bilo – ja sam malo mala, pa sam tu blizu Bate, a Branka bi mogla da ga nadvisi“, rekla je uz osmeh popularna glumica.

Mira Banjac je zahvalila Kinoteci i kompaniji kompaniji „Vip mobajl“, što su na vreme shvatili nužnost da se vredni filmovi digitalizuju i tako sačuvaju od propadanja.

 

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala