Moj TV - TV Program za 200+ kanala
U trci za srpskog kandidata za Oskara pet filmova
Pored "Kralj Petar Prvi" i "Delirijum tremens", u trci su i "Reži", "Slučaj Makavejev ili proces" i "Teret".
29. avgust 2019.

U trci za srpskog kandidata za Oskara pet filmova

Uz dramu „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog i tragikomediju „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, u poslednjih nekoliko sati do isteka roka na konkursu Akademije filmske umetnosti i nauke za srpskog kandidata za američkog Oskara, sinoć do 24 časa, prijavljena su još tri filma.

Kako je Tanjugu rekao generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković, to su dokumentarac Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali Gorana Radovanovića, film Reži Koste Đorđevića i nagrađivano ostvarenje Ognjena Glavonića Teret

Svi filmovi, prema rečima Beokovića, ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćeni, što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u Srbiji.

„Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN-a koja broji 24 člana. To su nova pravila Američke akademije za film i nauku“, istakao je Beoković.

Istorijski spektakl Kralj Petar Prvi Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u modernoj srpskoj istoriji, s početka Prvog svetskog rata.

Naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, a tu su još i Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski.

Film Gorana Markovića Delirijum tremens je priča o slavnom glumcu koji pomoću alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada.

Glavnog junaka igra Tihomir Stanić, a tu su još i Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović.

Film Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsređuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom Komunističke partije osuđivan film Misterije organizma.

U filmu govore Milena Dravić, Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, Petar Volk, Andrej Popović, Branislav Dimitrijević.

Ostvarenje Reži prati jedan dan u životu tinejdžerke, u kojem sve što je izgledalo kao luda i vesela avantura polako prerasta u noćnu moru sa ožiljcima za ceo život. Plejadu mladih glumaca u filmu predvode Kristina Jovanović i Đurđina Radić.

Film Teret prati vozača kamiona koji tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine prevozi njemu nepoznati teret sa juga zemlje do Beograda, leševe ubijenih na Kosovu. Glavnu ulogu tumači Leon Lučev.

izvor:rts
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2019 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala