Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Umro Bernardo Bertoluči
Oskarima nagrađivan italijanski režiser umro je u 77. godini života.
27. novembar 2018.

Umro Bernardo Bertoluči

 

Bernardo Bertoluči, režiser čiji je epski "Poslednji car" osvojio devet Oskara i uticao na generacije režisera remek delima poput "Konformiste" i "Poslednjeg tanga u Parizu", u kojima je istraživao politiku i seksualnost kroz lično pripovedanje i smeo rad kamerom, umro je du ponedeljak u 77. godini života.

Njegov publicista, Flavija Skjavi, saopštila je kako je Bertoluči umro u svom domu u Rimu u 7 sati ujutro. Bolovao je od raka.

Najveći italijanski režiser svoje generacije, Bertoluči je radio u Evropi i Holivudu. Rođen je 16. marta 1941. u bogatoj porodici na severu Italije, u Parmi, sin poznatog pesnika i pisca Atilija Bertolučija. Njegovo prvo značajno filmsko ostvarenje, "Pre revolucije", o 20-godišnjem studentu koji se nađe rastrgan između buržoaskog komfora i revolucionarnog marksizma te je u incestuoznoj vezi sa svojom privlačnom mladom tetkom. Iako je postigao međunarodni uspeh, u Italiji je napadan i kritikovan.

"Poslednji Tango u Parizu" smatra se jednim od najvažnijih filmova 20. veka, no izazvao je brojne kontroverze, posebno scena analnog silovanja. Bertoluči će kasnije priznati da glavna glumica, Marija Šnajder, nije dala svoj pristanak za scenu, nego je ona izvedena na njeno iznenađenje kako bi se postigla što uverljivija reakcija. Film ga je doveo i u nevolje pred zakonom, jer je optužen za nedoličnost i obscenost, zbog čega je izgubio građanska prava na pet godina.

Svoj poslednji film, dramu "Ja i ti" snimao je u kolicima, a prikazan je na festivalu u Kanu 2012. godine.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala