Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Snima se film o bombardovanju zgrade RTS!
Povodom dvadeset godina od bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije i pogibije 16 radnika, RTS priprema snimanje filma "Zašto"
12. avgust 2018.

Snima se film o bombardovanju zgrade RTS!

 Povodom dvadeset godina od bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije i pogibije 16 radnika, RTS priprema snimanje filma Zašto, scenariste Predraga Perišića i reditelja Bojana Vuletića.

U formi igranog televizijskog filma, omnibusa u kome se prepliće 6 priča junaka čije će se životne putanje ukrstiti u noći 23. aprila 1999. scenarista i dugogodišnji dramaturg RTS-a Predrag Perišić, dao je umetničko viđenje tragedije nad kojom dve decenije stoji pitanje Zašto?

“To su ljudi koji žive između očajanja i nade i ono što je jako bitno u ovom scenariju i nadam se ovom filmu, to je da o njihovim sudbinama i njihovim životima odlučuje neko drugi, a ne oni sami. Oni su potpuno bespomoćni u kompleksu tih događaja. Ceo film se događa u toku jednog dana i noći kada je bombardovana Televizija”, poručuje Perišić.

Iako se radi o umetničkoj strukturi u kojoj neće biti korišćen dokumentaristički pristup, film Zašto opisaće nezapamćeni zločin u istoriji ratovanja kada je jedna medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj u čijem je bombardovanju stradalo 16 naših kolega.

“Ono što ću ja sa svojim skromnim iskustvom pokušati da uradim je da ličnim pečatom, modernijim jezikom probam da ispričam tu tragičnu priču čiji je cilj samo jedno, a to je da se ovakav zločin nikad ne zaboravi”, objasnio je reditelj Bojan Vuletić.

Prema rečima Nebojše Bradića, scenario za TV film Zašto odlikuje inteligencija, prefinjenost i kreativna domišljatost kakvu očekuju naši glegaoci. Radi se o kvalitetnom tekstu koji u duhu savremenog doba opisuje veliko iskustvo u kome smo učestvovali.

„Bombardovanje zgrade RTS-a i smrt zaposlenih u našoj medijskoj kući važna su tema koja je sagledavana iz različitih aspekata, ali do sada nije dramski obrađivana. Odlučujući se za dramsku obradu ove teme, imamo na umu da je televizija ona scena na kojoj se događa fuzija između informacije i umetnosti, koja jedina ima moć da sublimiše i oplemeni”, poručuje Nebojša Bradić i dodaje: “Posle Javnog anonimnog konkursa na kome za realizaciju nije predložen nijedan od prispelih radova, Radio-televizija Srbije je uložila dodatni napor da se dođe do kvalitetnog filmskog svcenarija koji bi poslužio za realizaciju filma o stradanju RTS-a i njegovih radnika. U neposrednoj komunikaciji sa scenaristima i dramaturzima, odabran je tekst Zašto autora Predraga Perišića. Ovaj tekst markira ambijent, atmosferu, intimnu dramu i politički kontekst, i na taj način pruža plodan osnov za produkciju TV filma”.

Autor scenarija, Predrag Perišić, renomirani dramski pisac, scenarista i profesor filmskog i TV scenarija u penziji, poznat je i po svom dugogodišnjem radu dramaturga i urednika u Radio-televiziji Srbije. Perišić je autor i scenarista više desetina emisija i serija koje su obeležile istoriju RTS-a, između ostalih, šou programa Obraz uz obraz, Maksimetar i nagrađene igrane TV serije Policajac sa Petlovog brda, a poznat je i po svojim scenarijima za kultne filmove  Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Happy end, Nije lako sa muškarcima i Senke uspomena.

 
Reditelj Bojan Vuletić jedan je od najaktivnijih filmskih autora mlađe generacije poznat po filmovima Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem i Rekvijem za gospođu J koji je ovenčan nagradama na više filmskih festivala (FEST, SOFEST,…), prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a ovo ostvarenje bilo je i srpski kandidat za Oskara 2017. godine.
 
U septembru počinju produkcijske pripreme, a zatim i snimanje filma Zašto, koji će premijerno biti prikazan na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja RTS-a.
 
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala