Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Salvador Dali i Volt Dizni
Zajednički film Salvadora Dalija i Volta Diznija završen posle 57 godina
22. mart 2017.

Salvador Dali i Volt Dizni

Roj Dizni, nećak Volta Diznija, 1999. godine dobio je inspiraciju da završi kratki film, što je i uradio 2003. godine, pa je posle 57 godina, čedo Salvadora Dalija i Voltera Diznija, napokon rođeno.

Odmah posle Drugog svetskog rata, 1946. godine dva velika umetnika započela su saradnju na kratkom animiranom filmu “Destino”. Više od pola veka kasnije, zajedničko delo Salvadora Dalija i Volta Diznija je završeno zahvaljujući Diznijevom rođaku.

Priča je o Kronosu, koji personifikuje vreme i zaljubljuje se u običnu, smrtnu devojku. Radnja je inspirisana meksičkom narodnom pesmom, istog naziva “Destino”. Dizni je zamislio da pesma bude osnova za muzički kratki film. Dalija je privukao naslov projekta i koncept sudbine koja spaja dvoje ljubavnika.

Osam meseci je Salvador Dali bio na platnom spisku Volta Diznija. Dolazio je svako jutro u 8.30 časova, odlazio u 17. A onda je 1947. godine, Dizni “zavrnuo” slavinu.

Razlog je bila ekonomska situacija posle Drugog svetskog rata, kao i drugi projekti. Roj Dizni, nećak Volta Diznija, 1999. godine dobio je inspiraciju da završi kratki film. Posle 57 godina, čedo Salvadora Dalija i Voltera Diznija je napokon rođeno. To je bilo 2003. godine.

“Destino” je prema koautoru Gala-Salvador Dali fondacije, savršena kombinacija Dalija i Diznija.

 

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala