Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Evropski kandidat za Oskara na Festivalu autorskog filma
Film „Toni Erdman“, naći će se na programu 22. Festivala autorskog filma, koji traje od 25. novembra do 3. decembra.
11. novembar 2016.

Evropski kandidat za Oskara na Festivalu autorskog filma

Dobitnik nagrade Fipresci na Kanskom festivalu 2016. i ostvarenje nominovano za ovogodišnjeg evropskog Oskara, film „Toni Erdman“, naći će se na programu 22. Festivala autorskog filma, koji traje od 25. novembra do 3. decembra.

Nemački film autorke Maren Ade, koji kroz humor i svežu autentičnost prikazuje odnos oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu, ima čak pet nominacija za evropskog Oskara – za najbolji film, najbolju režiju, najbolji scenario, najbolju mušku i za najbolju žensku ulogu.

Reč je o trećem dugometražnom ostvarenju tridesetdevetogodišnje rediteljke Maren Ade, predstavnice nemačkog „novog talasa“, i prvom nemačkom filmu koji se takmičio za kansku Zlatnu palmu posle Snimanja u Palermu Vima Vendersa 2008. godine

Sledeći po broju nominacija je aktuelni kanski pobednik Ja, Danijel Blejk, koji će 25. novembra svečano otvoriti 22. Festival autorskog filma. Ostvarenje Kena Louča nominovano je za najbolji film, a slavni britanski autor je među nominacijama za najboljeg reditelja. Ja, Danijel Blejk ima i nominaciju za najbolji scenario (Pol Laverti) i najboljeg glumca (Dejv Džons).

I Kristijan Munđiju je nominovan za najbolju režiju i za najbolji scenario za film Matura, koji će se na programu ovogodišnjeg festivala premijerno naći 30. novembra u Domu omladine Beograda sa početkom u 19.30 sati.

Festival autorskog filma, 22. po redu, održava se od 25. novembra do 3. decembra. I osim gore pomenutih, u glavni program ovogodišnjeg festivala uvršćeno je još devetnaest ostvarenja, od kojih se jedanaest takmiči za gran-pri festivala „Aleksandar Saša Petrović“.

U okviru glavnog programa će počasno biti prikazan i film Dušana Makavejeva Sweet movie iz 1974. godine. „Festival autorskog filma od svog osnivanja predstavlja i promoviše novi, drugačiji, autentičan autorski izraz. Malo je u današnjoj svetskoj kinematografiji tako slobodnih, hrabrih, inovativnih, radikalnih, društveno kritičkih, duhovitih, filozofski, poetski i stilski modernih filmova kao što je Sweet movie. Razbijanje tabua, narativnih i vizuelnih, ogoljavanje malograđanštine, zbunjivanje i šokiranje tog učmalog sveta, podsmevanje apsurdu totalitarizma, gluposti. To je beskompromisna poetika Dušana Makavejeva, ili kao što kaže jedna pesma grupe 'Partibrejkers' – Sloboda ili ništa“, ističe Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala.

Osim glavnog programa, festival je ove godine bogatiji za još veći broj pratećih programa, koji osim filmskih ubrajaja i predstave, edukativne programe i radionice.

 

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala