Počinje Evrovizija 2023.: Luke Black već u prvoj polufinalnoj večeri

ponedeljak, 08. maj 2023.

Evrosong se održava u Velikoj Britaniji koja je preuzela organizaciju umesto ovogodišnjeg pobednika Ukrajine

Izvor: RTS, Eurovision TV

U Liverpulu počinje Pesma Evrovizije. U prvom polufinalu gledaocima će se predstaviti 15 takmičara, među kojima i predstavnik Srbije Luke Black, a najboljih deset obezbediće učešće u finalnoj večeri u subotu, 13. maja.

Osim predstavnika Srbije, večeras nastupaju takmičari iz Norveške, Malte, Letonije, Portugala, Irske, Hrvatske, Švajcarske, Izraela, Moldavije, Švedske, Azerbejdžana, Češke, Holandije i Finske.

Evrosong se održava u Velikoj Britaniji koja je preuzela organizaciju takmičenja umesto ovogodišnjeg pobednika Ukrajine zbog bezbednosne situacije u toj zemlji. Izvršni supervizor Pesme Evrovizije, Martin Osterdal nakon izbora Liverpula za grad domaćina saopštio je da je Liverpul idealno mesto za domaćina 67. Pesme Evrovizije u ime Ukrajine.

Veliko finale 67. izdanja najvećeg muzičkog takmičenja vodiće legenda Pesme Evrovizije Grejem Norton, nagrađivana ukrajinska pevačica Julija Sanina, međunarodno priznata pozorišna glumica i dobitnica nagrade Emi, Hana Vadingem, i pop kantautorka i TV voditeljka Ališa Dikson.

Promena pravila na Pesmi Evrovizije

Glavna promena odnosi se na polufinalne večeri. Naime, deset najboljih pesama biće izabrano isključivo na osnovu glasova publike, umesto dosadašnjeg kombinovanog glasanja gledalaca i stručnog žirija koje je uvedeno 2009. godine. Osim toga, prvi put u istoriji takmičenja, biće omogućeno onlajn glasanje za gledaoce u zemljama koje ne učestvuju na Pesmi Evrovizije. Njihovi glasovi biće sabrani i predstavljeni kao glasovi jedne zemlje i u polufinalima i u finalu. Gledaoci u zemljama koje ne učestvuju moći će da glasaju putem onlajn platforme koristeći svoju platnu karticu, a iz EBU-a navode da je reč o bezbednoj platformi.

Za gledaoce u zemljama koje učestvuju na takmičenju, među kojima je i Srbija, ništa se ne menja - glasanje se obavlja slanjem SMS-a na određeni broj. Članovi stručnih žirija iz svih zemalja učesnica ocenjivaće pesme u finalu Pesme Evrovizije.

Prvo polufinale gledaoci u Srbiji moći će da prate na Prvom programu RTS-a od 21 čas. Za dijasporu, obezbeđen je prenos na programu RTS Svet. Prenos je moguće pratiti i putem RTS Planete i iz časa u čas na Internet portalu RTS-a.

Komentatorka televizijskog prenosa biće Duška Vučinić

Komentari
Povezane vesti
Ostale vesti

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >