Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Kraj jedne ljubavne priče
Ljubomorni pisac otkriva kako je žena njegovog prijatelja njegova bivša strastvena ljubav
  • Naša ocena7/10
  • Vaša ocena-

Kraj jedne ljubavne priče

THE END OF THE AFFAIR

, 1999., Velika Britanija, SAD, 102 min.
Kraj jedne ljubavne pričeKraj jedne ljubavne pričeKraj jedne ljubavne pričeKraj jedne ljubavne priče
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
Ljubavni par iz Džordanovog filma nalik je bezvremenim ljubavnicima iz Verone. No, umesto neprijateljskih porodica, razdor ovoj priči donosi skepticizam sa jedne, i nepokolebljiva vera, sa druge strane. Varljivo jednostavne radnje, "Kraj jedne ljubavne priče" inspirativno pretače polu-autobiografski roman Greama Grina na velike ekrane...

Moris Bendriks (Ralf Fajns) i Sara Majls (Džulijen Mur) nekada su bili jedan od najstrastvenijih londonskih parova. Netom pre završetka Drugog svetskog rata Bendriks nastrada u eksploziji tokom vazdušnog napada, a Sara se, iznenada i potpuno neobjašnjivo, odluči vratiti suprugu Hariju (Stiven Ria). Nakon oporavka, Bendriks pokušava da zaboravi svoju opsesiju, Saru, no slučajan ga susret sa Harijem ponovo približi izgubljenoj ljubavi. Naime, Hari je uveren kako ga supruga vara. Lud od ljubomore, Bendriks pruža obećanje prijatelju kako će otkriti ko je Sarin ljubavnik...

 "Kraj jedne ljubavne priče" vrlo je netipičan ljubavni film, blizak paradoksalnim poentama Grinovog predloška, no u Džordanovom pristupu dodatno ogoljen, gotovo surov i poharan, lišen svih nepotrebnih dodataka. U centru filma je čudesan događaj koji, slično kao i u Džordanovoj "Plačljivoj igri", nema namenu površnog šoka, već nosi na ramenima duboko, gotovo presudno značenje. Nesreća koja menja život protagonista prikazana je iz dve vizure, i na Aristotelovski način pruža istinsko iznenađenje, tako retko u savremenom filmu.

Smrtna ozbiljnost Džordanovog filma ublažena je elementima podzapleta, detekcijom koja pomalo graniči sa farsom, no u celini ipak traži gledaoca koji je spreman da zaboravi pomodnu ironiju. Snimiti zahtevan film poput "Kraja jedne ljubavne priče" bilo bi teško ostvarivo bez kvalitetnih glumaca, a Džordanov film  može se pohvaliti Ralfom Fajnsom i Džulijen Mur. Fajns je odličan kao skeptični pisac progonjen ljubomorom, a Džulijen Mur briljira kao preljubnica koju snaga ljubavi prisiljava na najveću žrtvu. Ova se potresna drama može pohvaliti i vrlo prirodnim, uverljivim prizorima ljubavne strasti, u kojima glumci ostavljaju zapanjujući utisak prirodnosti.

Pored spomenutog glumačkog para, važan deo ekipe čini Stiven Ria ("Plačljiva igra", "Majkl Kolinss"), nezaobilazna ikona velikog broja Džordanovih filmova. Džulijen Mur nominovana je za Oskara, kao i snimatelj, Rodžer Prat. Film je osvojio BAFTA (Britiš Akademi of Film and Televižn Arts) nagradu za najbolji scenario.


Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2018 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala