Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Čovek koji se suviše znao
Istoimeni remake A. Hitchcocka iz 1934. o doktoru uvučenom u mračnu političku intrigu
  • Naša ocena8/10
  • Vaša ocena-

Čovek koji se suviše znao

THE MAN WHO KNEW TOO MUCH

, 1956., , 115 min.
Čovek koji se suviše znaoČovek koji se suviše znaoČovek koji se suviše znaoČovek koji se suviše znao
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
Izvornu inačicu špijunskoga trilera "Čovek koji je previše znao" Alfred Hitchcock snimio je 1934. u svojoj domovini, Velikoj Britaniji, sa skromnim sredstvima i u crno-beloj tehnici. Izniman uspeh filma, čiji je naslov postao poslovičan, ponukao ga je da dve decenije kasnije, 1956., u Holivudu snimi visokobudžetni remake u cinemascopeu i tehnicoloru, sa zvezdanim parom, J. Stewart i D. Day u glavnim ulogama i četrdeset i pet minuta dužim trajanjem.

 Stigavši kao turisti u francuski Maroko, američki kirurg Ben MakKena (J. Stewart), njegova supruga Džo (D. Day) i desetogodišnji sin Hank (C. Olsen), već u autobusu za Marakeš upoznaju simpatičnoga Francuza Louisa Bernarda (D. Gelin). Samo dvadeset i četiri sata kasnije njihov novi poznanik umre na doktorovim rukama proboden nožem na prepunom arapskom bazaru. Ubrzo nestane mali Hank, a otmičari poručuju da će ostati na životu samo ako MakKenna nikome ne oda tajnu koju mu je na uhu prošaptao umirući. Očajni otac, znajući da se ne smije obratiti policiji, pretvara se u istražitelja. Put ga vodi u London...

Nijedan filmski remake nije prošao bez primedbi i usporedbi sa izvornikom pa tako ni ovaj. No ostaje činjenica da je reč o obnovi koja je postigla velik uspeh te se i danas pamti, uz ostalo i po glasovitoj pesmi Che sara, sara (Oskar Jayu Livingstoneu i Rayu Evansu za najbolju pesmu 1956.) u izvedbi zanosne Doris Day, jedne od omiljenih plavuša zreloga Hitchcocka. Reč je klasičnome delu nenadmašnoga majstora napetosti u kojemu se gledatelj lako identificira sa glavnim junakom, običnim čovekom iznenada uvučenim u mračnu političku intrigu iz koje se mora izvući sam, bez pomoći zakona, kojemu dodatnu privlačnost daje žanrovski spoj filma ceste, filma potere i špijunskoga trilera.


Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2018 Moj TV Portal d.o.o. Moj TV - TV Program za 200+ kanala