Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Đaci u Velikom ratu
U sklopu obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata
  • Naša ocena-
  • Vaša ocena-

Đaci u Velikom ratu

Đaci u Velikom ratu

, 2016., Srbija, 0 min.
Đaci u Velikom ratuĐaci u Velikom ratuĐaci u Velikom ratuĐaci u Velikom ratu
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
U sklopu obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata u saradnji Ministarstvom kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Redakcija školskog programa pripremila je seriju "Đaci u Velikom ratu".

Ovaj dokumentarno-igrani serijal od od osam polučasovnih epizoda bavi se važnom i do sada nedovoljno obrađenom temom školovanja srpskih đaka tokom Prvog svetskog rata, kako u inostranstvu tako i na okupiranoj srpskoj teritoriji. U ovom serijalu sagledavaju se neke važne činjenice: o školskom sistemu u Srbiji početkom 20. veka, o samom ratu, zatim o onim đacima koji su ostali u okupiranoj zemlji i morali da se školuju pod tuđim školskim sistemima (austro-ugarskim i bugarskim koji su bili veoma surovi prema srpskim đacima - u bugarskom okupacionom delu dolazilo je do bugarizacije srpskih imena i potpunog menjanja istorije).

Kroz serijal se govori i o đacima koji su sa svojim roditeljima ili vojskom prošli kroz teško povlačenje, a zatim o organizovanju nastave u Grčkoj, pre svega na Krfu. Govori se i o đacima koji su nastavili školovanje u drugim evropskim zemljama, pre svega u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Italiji ali i u Severnoj Africi, i to najviše zaslugom tadašnjeg Ministarstva prosvete i Ljubomira Davidovića koji se nalazio na njegovom čelu.

Ljubomiru Davidoviću posvećena je jedna epizoda ovog serijala kako bi se pokazala njegova vizija u okolnostima tako teškim za Srbiju - da će buduću zemlju moći da izgrade samo školovani ljudi. Sve ono što je Srbija dobila kasnije u novoformiranoj državi od strane tih školovanih đaka nemerljivo. Poslednje tri epizode prikazuju put dr Dragoljuba Sretenovića, tačnije istraživanje njegovog unuka, istoričara dr Slavoljuba Sretenovića o životu i školovanju svog dede u Francuskoj za vreme Prvog Svetskog rata.

Serijal je sniman u Srbiji, Grčkoj i Francuskoj a pored igranih delova u njemu učestvuju i brojni sagovornici, između ostalog: dr Dragoljub Mićunović, dr Dušica Bojić, direktor Muzeja istorije, dr Danilo Šarenac, istoričar, Nemanja Kalezić, istoričar, prof. dr Ljubinka Trgovčević, istoričar i profesor Univerziteta, Ognjen Kovačević, istoričar, mr Maja Nikolova, kustos u Pedagoškom muzeju, Ljubomir Saramandić, istoričar, kustos Srpske kuće na Krfu, Žan Pjer Faj, filozof, prof. dr Anri Bear, Sorbona, Iv Revest, istoričar, Žan Pol Volpi, istoričar, Dejan Bogdanović, profesor, Rože Urnak, istoričar, Sigolen Franše de Pre, kolekcionarka dokumenata, Žorž Kije, upravnik u Arhivu Žironde u Bordou, Patrik Bulanže, direktor Pomoskog muzeja i član Marseljske akademije nauke i umetnosti, dr Branko Aleksić, pisac i esejista, mr Biljana Andonovska, Institut za književnost, Bogdan Pavlović, slikar i dr Stanislav Sretenović.


Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala