Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Porodica Nastasijević
Nastasijevići će ostati zapamćeni po svom izuzetnom umetničkom daru
  • Naša ocena-
  • Vaša ocena-

Porodica Nastasijević

Porodične oaze građanske Srbije: Porodica Nastasijević

, 0., Srbija, 0 min.
Porodica NastasijevićPorodica NastasijevićPorodica Nastasijević
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
Kao njihovi preci s kraja 18. i početka 19. veka, Nastasijevići će ostati zapamćeni po svom izuzetnom umetničkom daru i bogatom stvaralačkom opusu.

Nikola i Milica Nastasijević imali su sedmoro dece. U Srbiji početkom 20. veka nisu bile retkost porodice koje imaju mnogo dece, ali je krajnje neuobičajeno da su svih sedmoro stekli univerzitetske diplome.
Najstariji brat Živorad bio je slikar, Svetomir arhitekta i kompozitor, a Slavomir i Momčilo bili su književnici. Rano preminula sestra Natalija bila je filozof, Slavka je bila čuvena profesorka fizike u Četvrtoj muškoj gimnaziji, a Darinka istoričar. U središtu života ove porodice bila je umetnost: Tako je bilo i za vreme njihovog života u Gornjem Milanovcu, a i kasnije, po preseljenju porodice u Beograd. Dom u kome su živeli Nastasijevići bio je svojevremeno, u dugom periodu, značajno stecište beogradskih intelektualaca.
U salonu porodice Nastasijević, vodili su se razgovori o književnosti, umetnosti i muzici, a često je postajao i koncertna scena. Momčilo je, kao i njegov otac, svirao flautu, Svetomir violu, a Slavomir violončelo. Prisustvo gostiju kao što su Isidora Sekulić, Miloš Crnjanski, Rastko Petrović, Stanislav Vinaver, Rade Drainac, Dimitrije Mitrinović, Dušan Matić... govori o dalekosežnom značaju takvih okupljanja za budući smer i život srpske kulture, koga možda ni sami protagonisti nisu bili svesni.


Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala