Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Arhetip moderne bajke
Univerzalni arhetipovi se prepoznaju kao sličnosti u mitovima i bajkama različitik kultura
  • Naša ocena-
  • Vaša ocena-

Arhetip moderne bajke

Arhetip moderne bajke

, 2016., Srbija, 0 min.
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
Život nije bajka ali, koliko puta ste čitajući ili slušajući neku bajku, mit ili priču, imali osećaj mistične povezanosti i poistovećivanja sa nekim junakom, situacijom, sudbinom? Duboko urezane iskonske slike i simboli, ispreplitane u našem nesvesnom kao praobrasci, imaju snažan uticaj na našu ličnost i život. E, to je bajka koju želimo da vam ispričamo!

Mitovi i bajke nam pričom kazuju o opštim mestima u ljudskoj istoriji, o ličnim karakteristikama ljudi koje se vekovima ponavljaju, kao i o tipovima međuljudskih odnosa. Ove ponavljajuće obrasce, Karl Gustav Jung u psihologiju uvodi kao pojam „arhetipova“, tj obrazaca instinktivnog ponašanja ljudi, sadržanih u kolektivnom nesvesnom, koji oblikuju ljudsko ponašanje univerzalnim normama i principima. Univerzalni arhetipovi se prepoznaju kao sličnosti u mitovima i bajkama različitik kultura a kao svojevrsni „pra obrasci“, imaju snažan uticaj na to kako funkcionišemo i danas.

Kao sastavni deo našeg detinjstva i odrastanja, uloga bajki je od neprocenjivog značaja za razvoj i rasuđivanje ličnosti i zbog toga ih ne smemo zaobići ili preskočiti. To je prvi susret deteta sa borbom dobra i zla. Često surove i zastrašujuće, danas se nalaze na meti onih koji bi da ih menjaju, ublažavaju, čine prihvatljivijim uz obrazloženje da se deca plaše, ali samo kao takve bajke šalju jasnu poruku generacijama koje tek stasavaju i koje će se poistovećivati sa junacima o kojima slušaju.

Kroz tri epizode serije Arhetip moderne bajke, u zagonetnom svetu mašte i stvarnosti, pričaćemo ozbiljne priče o arhetipovima, simbolima, odrastanju uz bajke i prvim spoznajama dobra i zla u našim životima. Kako bi seriju učinile zanimljivom za gledanje, trio Sunčica, Ana i Nataša slikom i reču pravile su svoju bajku a biranim insertima dočarale atmosferu „iza sedam gora, iza sedam mora...“ Da sve bude još lepše pomogli su nam naši najmlađi ali najslađi drugari, princeze i prinčevi, kao i divna glumica-čarobnica Paulina Manov i lepa Grdana i Crvenkapa Katarina Stefanović... Putujući sa nama kroz davna, pradavna vremena od nastanka čovekovog „pra obrasca“ stićićete do najvažnijih principa koji nas i u ovo moderno doba, vraćaju do nas samih i oblikuju kao ljude.
 

O toj, tako važnoj i ozbiljnoj temi u prvoj epizodi serije govore psiholozi, teoretičari književnosti, filozofi, duhovnici, umetnici;
Prof.dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Protosinđel Ilarion Đurica, Prof.dr Žarko Trebješanin, Dr Zoran Milivojević, Dr Mladen Kalpić, Vesna Gajević Vidojević, Radoslav Zelenović, Milutin Popović i drugi.

Urednik, Nataša Nešković. Reditelj, Sunčica Jergović. Montaža, Ana Ćurković.


Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala