Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Modernistička srpska kuhinja
Po uzoru na svetske trendove,razvijamo modernističku srpsku kuhinju zasnovanu na tradiciji
  • Naša ocena-
  • Vaša ocena-

Modernistička srpska kuhinja

Modernistička srpska kuhinja

, 0., , 0 min.
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
Ima mnogo grana nauke o kuvanju i sve one proučavaju različite aspekte bezbednosti hrane, mikrobilogije, hemije, fizike i tehnike čuvanja hrane.
Molekularna gastronomija je pravac nauke o kuvanju koji istražuje fizičke i hemijske transformacije sastojaka jela tokom pripreme, odnosno kuvanja. Koncept se rukovodi osnovnim principima dobrog kuvarstva, a oni su socijalni, umetnički i tehnički. Molekularno kuvanje predstavlja spremanje hrane uz korišćenje modernih alata. Molekularna kuhinja je moderan pristup kuvarskim tehnikama koje uključuju mnoge tehničke inovacije i naučne discipline.
 
Pojam molekularne gastronomije uveden je 1988. godine na Univerzitetu Oksford. Taj naziv su dali Nikolas Kurti, fizičar, i Erve Tis, hemičar, iako kuvari sledbenici ovog pravca u gastronomiji nisu bili oduševljeni njihovom idejom, smatrajući da bi adekvatniji izrazi bili modernistička kuhinja, fizika kulinarstva ili eksperimentalna kuhinja.
 
Po uzoru na svetske trendove, u Srbiji odnedavno Dejan Maksimović i Vanja Puškar, kuvari  Chefs Cluba Beograd, i Luka Mihajlović, istraživač saradnik sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, razvijaju pravac modernističke srpske kuhinje posvećen unapređenju jela koja se tradicionalno nalaze na našim trpezama.
 
Gledaoci emisije u okviru prazničnog programa Redakcije za nauku i obrazovanje imaće priliku da vide tehnike, pripremu i naučno objašnjenje svakog postupka tokom pripreme jednog modernističkog srpskog jelovnika na kome se danas nalaze kapučino od jagnjetine, kavijar od cvekle, dimljeni biftek i rasformirana tufahija.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala