Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Isus
Istoričar Majkl Skot otkriva nam sve o usponu hršćanstva tokom Rimskog Carstva
  • Naša ocena6/10
  • Vaša ocena-

Isus

Jesus: Rise To Power

, 2013., SAD, 0 min.
IsusIsusIsusIsus
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocenu
Dokumentarna mini serija u produkciji kanala Nacionalna geografija govori o ranim godinama razvoja hrišćanstva u okviru Rimskog carstva. Isoričar i zaljubljenik u drevni svet, profesor Majkl Skot, putuje drevnim svetom u pokušaju da otkrije kako se i zašto, za samo 400 godina, malo poznata judejska sekta Isusovaca, uzdigla od progonjene manjine do zvanične religije Rimskog carstva.

1. epizoda: MESIJE
Pre dve hiljade godina u Jerusalimu, jedan jevrejski prorok predvideo je neminovno uništenje Svetog hrama, najveće jevrejske svetinje u gradu. Zvao se Isus. Na njegova zloslutna predviđanja vlasti nisu blagonaklono gledale. Mučili su ga, zaključili da je lud, a onda, naprosto su ga pustili na slobodu. Međutim, taj prorok – Isus ben Ananijas nije bio jedini. Među brojnim svetim ljudima u prvom veku nove ere živeo je još jedan Isus, poreklom iz galilejskog sela Nazareta.
Ali njegova priča je imala drugačiji kraj.

2. epizoda: SVETI MUČENICI
Hrišćanska predanja sadrže mnoge priče o svecima koje su Rimljani mučili. Bila su to strašna mučenja: puštali su na njih lavove i druge životinje, vojnici su ih neprestano progonili. Hrišćanska istorija obiluje ovakvim pričama. Rimljani su inače bili veoma tolerantni prema drugim religijama, zato se postavlja pitanje zašto su došli u sukob sa hrišćanima.

3. epizoda: HRIŠĆANI
Tokom prva dva veka postojanja hrišćanstva, Isus je od običnog razbojnika prerastao u saosećajnog Spasitelja. Hrišćanski pokret je preživeo optužbe za razvrat, kao i za požar u Rimu. Hrišćanski spisi su šačicu posvećenih vernika transformisali u plejadu hrabrih velikomučenika. Godine 311, na izmaku Velikog progona, hrišćani i njihovo rukovodstvo – Crkva – nikad nisu bili snažniji, ili je to bar tako delovalo. Već sledeće godine, 312, Konstantin je krunisan za cara Zapadnog rimskog carstva.


Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala