Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Večeras S Tamarom u akciji , u Bačkom Petrovcu
"Gledajte našu novu akciju, petu epizodu večeras na Prvom programu RTS-a u 21.15 h.“ izjavila je Tamara Grujić.
17. april 2020.

Večeras "S Tamarom u akciji , u Bačkom Petrovcu

S Tamarom u akciji: Akcija za porodicu Kovačević, Bački Petrovac

RTS1, 17 april petak u 21.15

Ekipa TV serijala i humanitarnog projekta  „S Tamarom u akciji“ u ovoj sezoni sprovodi humanitarne akcije na teritoriji Vojvodine a u petoj epizodi pratićemo akciju pomoći porodici Kovačević iz Bačkog Petrovca.

Milica Kovačević je još kao mala, zajedno sa roditeljima napustila rodni Vukovar i od 1997.godine nastanili su se u Bačkom Petrovcu. Već dovoljno teškom detinjstvu  doprinela je i smrt oca, koji joj je umro na rukama, kada je imala 9 godina. Po završetku srednje škole, udala se i rodila dvoje dece, Lanu i Luku. 

Ipak, nedaćama ove žene tu nije bio kraj- često je trpela nasilje od muža alkoholičara. Kada je Luka napunio godinu dana, donosi odluku da se razvede.

Od tada Milica i deca žive sa njenom majkom, Snežanom. Teško je obolela, metastaze su vremenom zahvatile veći deo organa i  potrebna joj je stalna nega. 

Zbog stalne brige o majci i deci, ova samohrana majka ne može da se zaposli. Žive skromno, bez ičije pomoći a Milica ne retko  radi i najteže fizičke poslove, samo da bi doprinela održanju svih potreba porodice.

Žive u objektu koji je Milica dobila od Komesarijata za izbeglice, ranije je to bio poslovni prostor -lokal te je zato bilo neuslovno za život četvoročlane porodice.

U kuću se ulazilo sa ulice, pločice su bile u glavnoj prostoriji, a poslednji deo kuće bio je magacin, koji Milica uopšte nije mogla da koristi. Imala je kakvo-takvo, improvizovano kupatilo, a sama je iskopala kanalizaciju. 

Tamarina ekipa je pre svega promenila namenu svih prostorija. U kuću se odsada ulazi iz dvorišta, zamenjena je stolarija koja je omogućila da u mračnim prostorijama ima više svetlosti. Uradjena je fasada, potpuno novo kupatilo, završeni su radovi oko septičke jame, izbetonirani su svi podovi i postavljen laminat. 

Deca su dobila svoj deo kuće od magacinskih prostorija, baka svoju sabu a Milica novu kuhinju i dnevnu sobu. Sve je napravljeno kako bi ovoj hrabroj i vrednoj ženi budući život bio koliko je god moguće olakšan.

Dok su trajali radovi na ovom porodičnom objektu, Tamara je stigla i da upozna živopisnu opštinu Bački Petrovac i to kroz kulturu i tradiciju Slovaka, koji ovde žive stolećima.

Tamara Grujić: „Uživali smo u raznolikosti i koloritu slovačkih narodnih nošnji, u folkloru i starim zanatima. Upoznali smo se sa načinom izrade tradicionalne slovačke venčanice. Posetili smo najstariju Zavičajnu kuću Slovaka i Galeriju Zuske Medvedjove i videli dela prve akademske slikarke vojvodjanskih Slovaka. Ispričaćemo vam i priču o jednom od najznačajnijih dvoraca porodice Dundjerski u Kulpinu, u čijem sklopu je i Muzej poljoprivrede. Vredni ljudi opštine Bački Petrovac su nam pokazali kako se pravi kulen, domaće pivo, gastronomski specijaliteti  ali i o ono po čemu su Petrovčani najpoznatiji -  metle od sirka. "

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala