Moj TV - TV Program za 200+ kanala
 Kjubrik posle 50 godina objasnio kraj Odiseje u svemiru 2001!
Kada je premijerno prikazan, te davne 1968. godine, film Stenlija Kjubrika “Odiseja 2001” izazvao je potpunu pometnju kod gledalaca i kritike.
15. jul 2018.

Kjubrik posle 50 godina objasnio kraj Odiseje u svemiru 2001!

 

 Poznat je podatak da je već istog dana više od 250 filmskih kritičara napravilo svoj osvrt na čuveni film u stilu – Kakvo je ovo “s*anje”?!

 
Danas Odiseja 2001 važi za jedno od umetničkih remek dela svetske kinematografije. Međutim, kada bismo bili iskreni, još ima onih koji se podjednako pitaju – šta se zapravo dogodilo u tom filmu i kako se on završio.
Brojne su interpretacije svega što se na završetku Odiseje događa, dok se sam Kjubrik uvek držao po strani, kada je reč o otkrivanju njegove namere za kraj filma.
 
Ipak, ove nedelje, na Redditu pojavio se video klip u kom čuveni režiser otkriva krajnju ideju nedorečenosti finalne scene. Snimak je deo nešto starijeg japanskog dokumentarnog serijala koji se bavi paranormalnim fenomenima na filmu, a jedan od sagovornika svojevremeno bio je i Kjubrik.
 
Video se do sada nije objavljivao javno, ali zahvaljujući modernoj tehnologiji Kjubrikov odgovor na večito pitanje smisla kraja Odiseje 2001. sada je dostupan svima. A on poručuje…
 
“Pokušavao sam da izbegnem objašnjenje te scene otkako je film prvi put prikazan. Verujem da je tajna svake ideje baš u njenoj mističnosti. Kada nešto otkrijete i kažete “to je tako zbog toga i toga”, mit se ruši. Kraj filma bazira se na viziji da je glavni glumac svoje putovanje završio kod Boga, odnosno pred bićem koje bismo mogli definisati kao Boga. Reč je o entitetu sastavljenom od čiste energije i inteligencije, bez konkretne forme. Našao se u nečem što bismo mogli odrediti kao zoološki vrt za ljude. Tu ga proučavaju, i nastoje da nauče više o njemu. Zašto je završio baš u sobi prikazanoj u filmu? Zbog toga što su ta bića napravila prostoriju prema nečemu što je on u tom trenutku smatrao lepim. Kada su konačno završili sa istraživanjem, poslali su ga transformisanog u super-biće nazad na Zemlju. Postao je nešto poput Supermena”, objasnio je tada Kjubrik poentu Odiseje, a mi, smatramo da je bio u pravu.
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala