Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Naučnici dokazali: Ovo je najuticajniji film svih vremena
Ako pitate algoritam, koji je najuticajniji film svih vremena, odgovor je Čarobnjak iz Oza (The Wizard of Oz, 1939.)
6. januar 2019.

Naučnici dokazali: Ovo je najuticajniji film svih vremena

 

  Istraživači sa Univerziteta u Torinu razvili su algoritam koji meri uspeh filma, ne razlozima ili pozitivnim kritikama, već koliko se puta spominje u drugim filmovima i koliko je spin-offova proizveo.

Oni su se bavili sa više od 47.000 naslova i došli do zaključka da je Čarobnjak iz Oza Judi Garland, 1939. godine, najuticajniji film svih vremena. Iza njega su pronađeni originalni Star Vars i Hičkokov Psicho.

Algoritam je koristio podatke iz IMDb za izvor materijala, piše MSN. „Uspeh filma se obično meri kroz profit ili kroz mišljenje profesionalnih kritičara. Takva merenja, međutim, mogu biti pod uticajem spoljašnjih faktora, kao što su oglašavanje ili trendovi, i ne mogu obuhvatiti uticaj filma tokom vremena, “kažu istraživači.

Dodali su da je njihov metod u suprotnosti sa idejom da su "najbolji filmovi jednostavno oni koji prodaju više, kao i svaki drugi proizvod". Njihovo istraživanje se zasnivalo na "ključnoj intuiciji da će uspešan film verovatno biti poznat kao referenca u budućim filmovima, u pokušaju reprodukcije ili časti sa izvanrednim performansama."

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala