Talentovani gospodin Ripli (1999)

The Talented Mr. Ripley (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Siromašni mladić osmisli plan kako da ubije milionerovog sina i preuzme njegov identitet

 
Režija: Anthony Minghella
Scenarij: Patricia Highsmith, Anthony Minghella
Uloge: Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett, ...

Filmografija

"The Talented Mr. Ripley" je film adaptiran prema kriminalističkom romanu američke književnice Patricie Highsmith objavljen 1951. godine. To je njen drugi roman, a prvi u seriji o Thomasu Ripleyju, hladnokrvnom prevarantu i ubici i velikom hedonisti i ljubitelju umetnosti. Film je nominovan za 5 Oscara i za 5 Zlatnih globusa, i izvrsna je psihološka triler-drama pokojnog scenariste i reditelja Anthonyja Minghelle.

Mladi Tom Riplei (M. Damon) je siromašni, nesigurni i neupadljivi momak iz Njujorka koji mašta o životu na visokoj nozi. Jednog dana pozajmi sako studenta s Prinstona i slučajno upozna uglednog gospodina Herberta Grinlifa (J. Rebhorn), kojem se lažno predstavi kao školski kolega njegovog sina Dikija (J. Law). Grinlif mu ispriča da se već dugo nije čuo sa Dikijem, i zamoli Toma da, uz novčanu naknadu, otputuje u Italiju i pokuša da urazumi njegovog lakomislenog sina da se što pre vrati u Ameriku.

Stigavši u slikoviti italijanski gradić Mangiabello, Tom se, oduševljen bezbrižnim Dikijevim životom, ubrzo sprijatelji s mladim playboyem i njegovom privlačnom devojkom Mardž Sherwud (G. Paltrow). Tom se počne intenzivno i nametljivo družiti s mladim parom. Istovremeno, Dikija počne saletati atraktivna lokalna devojka Silvana (S. Rocca). Isprva lagodan život na visokoj nozi i putovanja u Veneciju i San Remo uskoro će pokvariti dolazak Dikijevog prijatelja Fredija Majlsa (P. Seymour Hoffman), da bi ga laž, pohlepa i igra dvostrukih identiteta naposletku odveli u zločin.


Komentari (1)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >