Simpsonovi (1989)

The Simpsons (Originalni naziv)

komedija animirani

Zabavna serija koja na satiričan način parodira američki način života

 
Režija: Mark Kirkland, Steven Dean Moore, Jim Reardon
Scenarij: James L. Brooks, Matt Groening, Sam Simon
Uloge: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, ...

Filmografija

Simpsoni, animirana serija s najdužim stažom emititovanja, kulturna institucija s izuzetno odanim i predanim krugom obožavatelja. Inteligentno pisana, subverzivno humoristična i simpatično duhovita, serija ismejava okolinu, ali i samu sebe.

Porodicu Simpson čine: otac Homer, koji radi kao inspektor zaštite na radu u nuklearnoj elektrani, majka Marge, koja pokušava zadržati mir u porodici, nestašni desetogodišnjak Bart, inteligentna saksofonistkinja osmogodišnja Lisa i najmanja Maggie, koja emocije izražava dudlanjem. Gledaoci su s vremenom upoznali i zavoleli preostali bogati i neretko neobični svet likova koji žive u Springfieldu.

Simpsoni, koje je osmislio animator Matt Groening, prvi su se put pojavili 1987. kao serija kratkih priča u 30 sekunda koje je Groening producirao za The Tracy Ullman Show. Uskoro su dobili vlastitu seriju emitovavši se prvi put u božićnom specijalu 1989., a zatim i u redovnom terminu 1990. Poseduju svoju zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih, a maja 2005. američka najzabavnija porodica proslavila je tada rekordnu 350. epizodu.
 


Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >