Šindlerova lista (1993)

Schindler's list (Originalni naziv)

drama ratni biografski

Istinita priča o preživelim učesnicima holokasta i čoveku koji ih je spasio od smrti

 
Režija: Steven Spielberg
Scenarij: Steven Zaillian, Thomas Keneally
Uloge: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, ...

Filmografija

Film "Šindlerova lista" je epska drama koja govori o ljudima koji su preživeli holokaust iz Drugog svetskog rata i čoveku koji je neočekivano postao njihov spasilac.

Oskar Šindler, biznismen, član nacističke stranke i nepopravljivi ženskaroš, dolazi u Poljsku, okupiranu od strane nacista, u potrazi za ekonomskim prosperitetom. Zapošljava Jevreje u svojoj fabrici, kako bi proizvodili za Treći rajh. Pošto je bio svedok stradanja Jevreja u krakovskom getu, ubrzo je uvidio zlo nacizma. Njegovi radnici dolaze pod teror nacističkog sadiste Amona Geta, pošto su odvedeni u logor. Uz pomoć svog računovođe Izaka Sterna, Šindler pravi listu "najpotrebnijih" Jevreja. On podmićuje njemačke vlasti i samog Geta i uspeva da oslobodi više od 1.000 Jevreja. Ovaj čuveni Spilbergov film je vizuelno veoma upečatljiv jer je rađen u crno-bijeloj tehnici. Šokantan, težak, emotivan i poučan, umetnički i veoma realno odrađen film.

Osvojio je ukupno 63 nagrade, među kojima je sedam "Oskara", za najbolji film, režiju, fotografiju, muziku, a imao je i 21 nominaciju za najvredniju filmsku nagradu.

Komentari (0)

Foto

© 2024 Moj TV Portal d.o.o.
Impressum | Uslovi korišćenja | Kontakt

desktop >